Het veel te late inzicht van Spekman en de PvdA

Hans spekmanIk kan niet zeggen dat ik het oneens ben met wat Spekman hier allemaal zegt, sterker nog het is de spijker op zijn kop. Wilders is inderdaad een gevaar voor de democratie. Origineel is de gedachte echter niet, want dit schrijft Krapuul vanaf 2009 al, destijds een van de allereerste sites die dat hardop zei.

Waarom in 2012 de PvdA na de verkiezingen er ondanks dit gevaar dan als een haas voor koos samen te gaan werken met een partij die tot op dat moment de PVV een volstrekt normale partij vond waar prima mee samen te werken viel, kun je je afvragen. Misschien vonden ze de PVV toen ook nog niet zo abnormaal, immers, de PvdA heeft met electoraatbeluste oogjes graag veel van de geest van het PVV-programma in haar eigen beleid opgenomen, overigens alleen maar – terecht – tot hun eigen schade en schande.

Waarom Spekman dan nu wéér volledig achter de politiek leider gaat staan die met de PvdA in de campagne van 2012 een koers volgde die bijna links van die van de SP lag, om daarna dus het op één na meest rechtse kabinet sinds Seyss Inquart te vormen met de VVD, kun je je al helemaal afvragen.

Je kunt je vooral afvragen waarom ze bij de PvdA schijnen te denken dat men de PvdA onder leiding van Samsom zou geloven bij een volgende verkiezingscampagne, als hij weer met een of ander sterker en socialer en vooral eerlijk verhaal aan komt zetten. Ik betwijfel of de PvdA überhaupt nog ooit geloofd gaat worden, maar als dat al gebeurt dan zeker niet onder leiding van Samsom.

Dat geloofwaardigheidsprobleem geldt voor de sociaal-democratie in het algemeen, en niet alleen in Nederland. In Groot-Brittannië heeft men al een wending genomen onder leiding van Jeremy Corbyn. Zelfs in de Verenigde Staten, waar sociaal-democratie nauwelijks bestaat, heeft het electoraat van de partij die daar nog het dichtste bij komt in elk geval voor een deel genoeg van het eindeloos cateren voor de neo-liberale agenda van rechts, en is Bernie Sanders bezig met een zeer opmerkelijke campagne.