Het schimmige bedrijf achter Cambridge Analytica

Het databedrijf Cambridge Analytica komt steeds meer onder vuur te liggen, maar weinigen weten wat de geschiedenis is van dit bedrijf, door wie het geleid wordt en wat het precies doet. Een poging tot reconstructie.

De bedrijven Cambridge Analytica en Facebook liggen steeds meer onder vuur. De redenen zijn ondertussen welbekend. Op 17 maart onthulden The New York Times en The Observer dat Facebook data van zijn gebruikers heeft laten lekken naar Cambridge Analytica, het bedrijf achter de campagne van Trump. Op basis van de data die Cambridge Analytica bemachtigde kon het bedrijf psychologische profielen van miljoenen burgers construeren en gerichte propaganda op hun afsturen.

Alsof dat nog niet genoeg was, dook er ook een video op waarin Alexander Nix, de Chief Executive van Cambridge Analytica, te kennen geeft dat het bedrijf prostituees kan inschakelen om kandidaten tijdens hun kiescampagne te compromitteren. Het geeft een zeldzame inkijk in hoe Cambridge Analytica te werk gaat om zijn politieke klanten te dienen.

(….)

Minder geweten is dat CA een dochterbedrijf is van het bedrijf SCL Group. De eerste bouwsteen van SCL Group werd gelegd met de oprichting van het Behavioural Dynamics Institute in 1990, een onderzoeksinstituut dat zich toelegde op vormen van “strategische communicatie”. Vanaf 1993 ging het Behavourial Dynamics Institute op in het bedrijf Strategic Communication Laboratories (SCL) en in 2005 werd SCL omgedoopt tot SCL Group.

Drijvende kracht achter dit alles is de Brit Nigel Oakes, een nogal obscuur figuur waarover niet zo danig veel geweten is. Oakes zou 55 zijn, liep school in het prestigieuze Eton en kwam als jongeling even in the picture als het lief van Lady Helen Windsor, dochter van prins Edward. Oakes zou in zijn jonge jaren actief geweest zijn als TV-producer en dj, maar gaat daarna aan de slag bij het prestigieuze reclamebedrijf Saatchi & Saatchi. Er wordt ook gesuggereerd dat hij actief was bij MI5, de Britse binnenlandse geheime dienst.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be