Het gesubsidieerde durfkapitalisme en de hongerzweep voor het personeel

Men neme: grote, ooit academische boekhandels uit grote steden met hogeronderwijsinstellingen.
De winkels zijn inmiddels gedegradeerd tot te groot uitgevallen AKO’s of Bruna’s maar je kunt er eventueel nog iets intelligents bestellen. Soms zit er nog iemand achter een bureau ergens die weet wat je bedoelt als je een boek op je vakgebied wilt bestellen, of die in ieder geval kan kijken hoe het zit.
Toen heetten al die ter plaatse gerenommeerde boekwinkels tezamen Selexyz. Het begin van het foutgaan.

De Slegte was een begrip. “Goede boeken komen bij De Slegte” was nog een tijd hun fijnzinnige reclamekreet. Vooral in de tweedehandshandel raakte echter de klad de laatste jaren en de boekverkoop, nieuw, tweedehands of ramsj, staat hoe dan ook onder druk.
De Slegte en Selexyz werden gezamenlijk opgekocht door zogeheten “durfkapitalisten”. In het afgelopen voorjaar werden vestigingen plotseling “?” gedoopt. Er moest een nieuwe naam komen en men was er nog niet uit wat die naam zou worden.
En toen was er dan Polare.

Afgelopen zomer voorspelde ik al over een van de grote winkels in Amsterdam die nu onder deze “durfkapitalisten” met hun wezenloze naam vielen:

Wordt een mooie ruimte om jeans-hotpants en laarzen te gaan verkopen, weer eens wat anders.

Soms wou ik dat ik niet zo’n profetische blik had.

Dit gebeurt er als “durfkapitalisten” zich ontfermen over bekende boekhandels:

Klanten kunnen de boeken etc. opkopen met hoge kortingen. Personeel, leveranciers en schuldeisers zijn de dupe.

De bewindvoerder stelt dat een faillissement handiger is voor Polare, omdat het UWV nu de salarissen van het personeel op zich neemt. Het UWV betaalt het loon van de werknemers voor maximaal zes weken door en eventueel achterstallig salaris wordt voor maximaal 13 weken onder de loongarantieregeling voldaan. Daarna hebben de werknemers overigens ook geen baan meer.

Dus: de kosten van de overname en het bedrog tegenover de leveranciers (die pas betaald kregen als de geleverde boeken waren doorverkocht – oplichterij noemt men dat in oud-liberale kringen) en het personeel wordt afgewenteld op De Gemeenschap.
Hoe De Gemeenschap optreedt tegen de inmiddels werkloos gemaakte werknemers van voorheen De Slegte en Selexyz mogen wij vragen aan Diederik Samsom en Jetta Klijnsma.
Gesubsidieerd durfkapitalisme en de zweep van de dwangarbeid voor de ontslagenen. Sterk en Sociaal Nederland geschetst aan de hand van een boekhandelketen.

1 gedachte over “Het gesubsidieerde durfkapitalisme en de hongerzweep voor het personeel”

  1. Even beschamend als voorspelbaar inderdaad. Inmiddels proberen lezende Nederlanders de winkels door te starten. Niet geheel kansloos, overigens. Zie bv. http://www.donnermoetblijven.nl/
    Ik weet dat het niet je favoriete site is, maar de Dagelijkse Standaard had zowaar een goed artikel over de oplichterspraktijken achter de val van Polare.

Reacties zijn gesloten.