Het curieuze geval van de vrijemeningsuitings-fundamentalist en de zucht naar censuur

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5006215
Door Han Soete – De wereld volgens Dyab Abou Jahjah, Interview op Indymedia.be

Iedereen heeft het al wel meegekregen: Dyab Abou Jahjah is een zomergast dit jaar.

Geen verbazende keuze, in deze tijden, waar een intellectueel met zijn perspectief een interessante bijdrage kan leveren aan de klassieke serie VPRO-programma’s.

In de kringen van de hardnekkige vrijemeningsuiters ter rechterzijde van het politieke spectrum wordt hier echter heel anders over gedacht.

De genuanceerde Abou Jahjah wordt door hele groepen twitteraars blijkbaar gezien als een soort vijfde colonne van de islamistische terroristen die de wereld teisteren.

Dit terwijl hij zelf-identificeert als een linkse agnost. Een moslim, maar dan vooral cultureel. Zou het misschien het feit zijn dat hij zich profileert als een Arabisch nationalist, en zich uitspreekt tegen culturele assimilatie? Of het feit dat hij zich niet laat misbruiken door de haatmedia als een handpoppetje om zijn eigen mensen in de hoek te zetten *kuchebruumarkuch*?

Hoe het ook zij: het mag op z’n minst uitzonderlijk heten dat de wens van velen blijkbaar is om hem het zwijgen op te leggen. En vooral ook dat veel van die mensen die hem liever niet op de televisie zouden willen zien uitgesproken voor het uiten van onpopulaire meningen zijn als het de hunne maar zijn.

Hypocrisie is rechts Nederland niet vreemd.

(Overleg) - Eigen werkDe broncode van dit SVG-bestand is deugdelijk.This vector image was created with Inkscape, and then manually edited., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6161887
Vlag van de Arabisch-Europese Liga door Oren neu dag

Uiterst kwalijk hierbij is dat ze iemand ofwel afrekenen op een politiek standpunt uit een ver verleden (Dyab Abou Jahjah richtte in 2000 de Arabisch-Europese Liga op, een beweging die al direct na oprichting in het vizier van het Vlaams Blok terecht kwam vanwege haar emancipatoire boodschap voor Belgische moslims. Abou Jahjah is echter al sinds 2007 niet meer de voorzitter van de beweging, en zijn politieke standpunten zijn in de loop der tijd sterk genuanceerd,) of omdat hij een boek heeft geschreven waar een aantal rechtsige iconen een relletje over geschopt hebben toen bekend werd dat het zou uitkomen bij de Bezige Bij.

En dan zijn er ook nog de typetjes die gewoon alleen al bij het zien van de foto en het horen van de naam zeker weten dat hij niets te vertellen kan hebben dat zij willen horen. De grap is wel dat dit normaal gezien nou niet direct de types zijn  die überhaupt ooit naar VPRO’s Zomergasten kijken, maar soit.

De laatste categorie Jahjah-haters zijn lieden die in elke vorm van kritiek op Israël antisemitisme lezen. Deze mensen zijn al helemaal niet serieus te nemen na het affreuze gedrag van de natie-staat Israël, waarmee dit land ook een niet onaanzienlijk deel van de Joodse wereldbevolking van zich vervreemd heeft.

Ik hoop sterk dat de redactie van Zomergasten voet bij stuk houdt, en hun besluit tot het uitnodigen van deze interessante man gewoon in ere houdt. Zo gauw we naar het soort dubbele-standaarddragers gaan luisteren dat nu massaal aan het ouwehoeren is over deze programmering kunnen we beter de hele NPO oprollen.