Het ambitieuze plan van Madrid tegen luchtvervuiling

Nog vijf maanden te gaan en dan moet een van Spanjes drukste centrumwegen, de Gran Vía in Madrid autoluw zijn. Manuela Carmena, de burgemeester van Madrid heeft samen met de progressieve coalitie Ahora Madrid (Madrid Nu) het ambitieuze plan om op korte termijn de luchtvervuiling met twintig procent terug te dringen. Het hertekenen van de centrale as is maar een van de 30 maatregelen van het plan. Buurtbewoners zijn tevreden, automobilisten klagen steen en been.

Na een laatste waarschuwing in januari 2018 besliste de Europese Commissie op 17 mei om Spanje dan toch niet voor het Europees Gerechtshof te dagen. De goede punten van Europa krijgt Spanje dankzij de maatregelen die steden zoals Madrid treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. In Madrid heet die inspanning “Plan A”. Volgens Manuela Carmena heet het zo “omdat er gewoon geen Plan B kan zijn”. Om het plan uit te werken heeft het stadsbestuur voor de periode 2017-2020 een budget van 543,9 miljoen euro uitgetrokken.

Het is de bedoeling om tegen 2020 de Europese en Spaanse luchtkwaliteitsnormen te halen. Die normen werden tijdens het Akkoord van Parijs in april 2016 in vastgesteld. De Europese Unie beloofde haar emissies van 1990 tegen 2030 met 40 procent te verminderen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be