Heesch zwicht voor terreur: geen AZC

Er komt geen groot asielzoekerscentrum in Heesch. De grootste partij van Bernheze, het CDA, heeft woensdagavond bekendgemaakt dat ze ook tegen het voorstel van het college stemt. Daarmee zijn vier van de zeven partijen tegen. (AD)

Dus wederom is men gezwicht voor grof geweld, zeg maar gewoon terreur. Ik hoef u niet uit te leggen wat dit voor een uitwerking zal hebben op andere lokaties waar een paar extreem-rechtsdraaiende boerenkinkels bezwaar hebben tegen een AZC. Eén telefoontje met de NVU en/of wat lokale Neanderthalers en welgevallige varkensfokkers optrommelen en het is geregeld.

Wat willen deze politici nu? De boodschap sturen dat dit de manier is waarop democratie tegenwoordig werkt?

Er zit een democratisch tot stand gekomen volksvertegenwoordiging, en het is taak daarvan te handelen volgens het mandaat dat ze van de meerderheid hebben gekregen, en juist de overheid dient de bevolking te beschermen tegen de willekeur van allerhande extremisten die het niet kunnen hebben als ze hun zin niet krijgen.

De overheid heeft het monopolie op geweld, en dient dit op geen enkele wijze te tolereren van de burger. Als een burgergroepering meent daar tegen in opstand te moeten komen moet ze dat voelen. Maar de boodschap die nu wordt afgegeven is dat geweld loont. In Spijkenisse gaat men zelfs over tot arrestatie van volstrekt niet agressieve tegendemonstranten.

En er ís geen meerderheid tegen deze AZC’s. Er zijn zoveel vrijwilligers die hun hulp aanbieden dat men ze zelfs niet eens allemaal kan plaatsen. Uiteraard zijn deze mensen niet gewelddadig. Die bedreigen geen raadsleden die tegen AZC’s zijn, die houden geen agressieve fakkeloptochten, en hangen geen varkensbiggen op.

Maar als de diverse gemeentelijke overheden, naar ik hoop, nog steeds het standpunt huldigen dat dat ook niet de nieuwe vorm van democratische besluitvorming is, dan zou ik graag zien dat er ook niet gezwicht wordt voor dit tuig. Of het moet natuurlijk zijn dat men uitziet naar die (rassen)rellen waar Wilders niet noodzakelijkerwijze een negatieve werking vanuit ziet gaan.