Hard bewijs dat fracking leidt tot aardbevingen, USA editie

De grootste aardbeving in Kansas, een 4,9 op de schaal van Richter noordoostelijk van Milan, was een direct gevolg van afvalwater-injectie in diepe bronnen, aldus onderzoek van U.S. Geological Survey (USGS)

De oorzaak van deze aardbeving op 12 oktober 2014 -die tot in Memphis voelbaar was- ligt volgens de berichtgeving in de Wichita Eagle bij slechts een of twee nabij het epicentrum gelegen bronnen. Waarvan een, uitgebaat door Sandridge Energy, ook nu nog, twee jaar na dato, dezelfde hoeveelheid water binnen gepompt krijgt…

946px-rig_wind_riverRedenen dat de USGS betoogt dat de aardbeving een direct gevolg van fracking is zijn onder meer het feit dat dit soort bevingen nooit eerder plaatsvonden. Daarnaast is het feit dat de lokale geografie zich leent voor een toename van instabiliteit door verschillen in druk, en dat de bevingen begonnen nadat er een verhoogde hoeveelheid afvalwater in de bodem werd gepompt, en het epicentrum zeer dicht bij de pompstations ligt duidelijke aanwijzing van het feit dat het hier door de menselijke activiteit veroorzaakte aardbevingen betreft.

Hoewel in Kansas al sinds 1947 fracking plaatsvindt, en bijna alle 5000 oliebronnen in de staat de techniek gebruiken is de seismische activiteit de laatste jaren explosief gestegen.

Echter, net als in Oklahoma -waar vorige maand een beving van 5,8 op de schaal van Richter plaatsvond- lijken de tekenen erop te wijzen dat de toegenomen injectie van afvalwater op grote diepte een grote invloed heeft op het gevaar van aardbevingen.

Kansas, waar voorheen vrijwel geen seismische activiteit plaatsvond kende in 2013 vier aardbevingen. Dat aantal was in 2014 gestegen tot 817.

Volgens een rapport in de Wichita Eagle van augustus is het aantal bevingen aanzienlijk afgenomen sinds de Kansas Corporation Commission een aanbeveling deed om ondergrondse injectie van afvalwater uit de olievelden te verminderen.

Opvallend aan deze aardbeving, en die van vorige maand in Pawnee, Oklahoma, is dat ze beiden plaatsvonden op breuklijnen die tot het moment van de beving nog nooit waren gevonden of gemeten. “Als een bron naast een breuklijn ligt kan een klein beetje verschil in druk al zorgen voor een aardbeving,” aldus George Choy, hoofdauteur van de studie. Volgende maand zal de volledige studie worden gepubliceerd in Seismological Research Letters.

Volgens de korte samenvatting van het onderzoek “zijn de bron-parameters en het gedrag van de beving, en het patroon van voor- en naschokken vergelijkbaar met situaties waarbij afvalwater wordt ingebracht in een poreuze bodem met een ondoorlaatbare laag als basis.”

Sandridge Energy weigerde in eerste instantie in te gaan op het advies om te minderen met de injectie van afvalwater. Pas sinds kort is de grootse olieproducent van Kansas -en ook de grootste lozer van afvalwater- akkoord met het sluiten van sommige bronnen en het verminderen van de hoeveelheid afvalwater

[Dit bericht is gebaseerd op het door Lorraine Chow op EcoWatch gepubliceerde artikel “It’s Official: Injection of Fracking Wastewater Caused Kansas’ Biggest Earthquake]