Groninger Gasberaad dient officiële klacht in tegen politie

Het Groninger Gasberaad, het samenwerkingsorgaan van een aantal maatschappelijke organisaties in het aardbevingsgebied, gaat een officiële klacht indienen tegen de politie. Aanleiding is het bezoek van geüniformeerde agenten aan twee mensen die moderator zijn van Facebook-pagina’s waarop werd opgeroepen te demonstreren tegen het bezoek van staatssecretaris Wiebes aan Groningen. Toen één van hen bovendien het lef had een oproep voor de demo te ‘liken’, was voor de politie blijkbaar de maat vol en besloot men een bezoekje af te leggen bij deze potentiële terroristen.


Het Gasberaad heeft gisteren een gesprek gevoerd met de politie, maar dat verliep allesbehalve soepeltjes. Niet alleen weigerde de politie de gevraagde excuses aan te bieden, de vertegenwoordigers van het Gasberaad moesten ook nog eens hemel en aarde bewegen om überhaupt iemand te spreken te krijgen.

Volgens politiewoordvoerder Ernest Zinsmeijer was van een van de twee terroristen moderators geen telefoonnummer bekend, vandaar dat men besloot bij beiden even langs te gaan. Verder had men er niet zo bij stilgestaan dat het bezoek van geüniformeerde agenten tamelijk intimiderend overkomt. Tenslotte loop je als agent de hele dag in uniform, dan let je niet meer op dergelijke details: “Voor ons is zo’n uniform dagelijkse kost. We hebben ons onvoldoende gerealiseerd welke impact de bezoeken hadden”.

Bron: Dagblad van het Noorden