Groningen kleurt groen (en een beetje rood)

GroenLinks (GL) is de grote winnaar van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. De partij gaat van 4  naar  11(!) zetels en is daarmee de met afstand grootste partij in de gemeenteraad. De PvdA volgt met 6 zetels, de SP verliest er één en komt uit op 5. Grote verliezer is D66. De links-liberalen worden zo goed als gehalveerd en eindigen op 5 zetels.

Bron: gemeente Groningen

Naast GL deed ook de PvdD het prima: de partij gaat van 1 naar 3 zetels. De PVV komt met 1 zetel in de gemeenteraad. Dat is er natuurlijk één teveel, maar de fascisten hadden op méér gerekend (en wij hadden voor méér gevreesd).

Ongetwijfeld spelen lokale factoren een rol, maar het verlies van D66 is natuurlijk vooral te wijten aan de samenwerking met de VVD in het kabinet Rutte III. Indirect bewijst deze uitslag het gelijk van Jesse Klaver: geen enkele progressieve partij heeft iets te zoeken in een kabinet met de VVD. Na eerder al de PvdA wordt nu ook D66 genadeloos afgestraft voor die samenwerking.

De nieuwe gemeenteraad telt 45 zetels (de oude 39). In principe is er een links college te vormen in Groningen, maar het huidige college van GL, PvdA, D66 en VVD zou ook door kunnen gaan. D66 zal dan ongetwijfeld één van haar wethouderszetels in moeten leveren ten faveure van GL.

Let op: dit is de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag wordt morgen verwacht.