Groenland: smeltend ijs en ver(t)rekkende mensen

De Independent:

“Het is geen nieuws dat Groenland zwaar in de problemen zit – maar nu heeft nieuw wetenschappelijk onderzoek helpen kwantificeren hoe ernstig de problemen zijn. Een studie via satellietbeelden, vorige week hier gepubliceerd, wijst er op dat de ijslaag van Groenland alleen al tussen 2011 en 2014 een verbijsterend biljoen ton aan ijs heeft verloren. En een groot deel ervan is van slechts vijf gletsjers af gekomen, waarover wetenschapslieden nu meer dan ooit reden hebben zich zorgen te maken.”

Het smeltende ijs van Groenland wordt verderop dan in verband gebracht met overstromingen in Groot-Brittannië, wat maar in geringe mate waar kan zijn. Door de EU gesubsidieerde ontbossing is een verklaring dichter bij huis die men evenwel niet graag hoort – ook nu niet, met de Brexitplannen. De subsidie zal ongetwijfeld vervangen worden door met succes opgehouden handjes naar Westminster.

En de bevolking van Groenland? Het hoogste zelfmoordcijfer ter wereld, en emigratie die alleen al door discriminatie niet tot verbetering leidt. Stel u emigratie voor van een reusachtig eiland met nog geen zestigduizend inwoners.

De video die de Independent niet heeft: