Groenen willen hertelling stemmen in Wisconsin

De Amerikaanse Groenen hebben voldoende geld ingezameld om de stemmen in de staat Wisconsin te laten hertellen.

jill_stein_cropped
Jill Stein, de leider van de Green Party. Illustratie: Wikipedia

De afgelopen week is de nodige twijfel gerezen of de telling van de stemmen in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan wel correct verlopen is. Trump versloeg Clinton met minimaal verschil in deze staten, ondanks het feit dat peilingen een overwinning voor Clinton voorspelden. Nu zitten peilingen er wel vaker naast, maar computerexperts wezen er de afgelopen dagen op dat er een merkwaardige discrepantie bestaat tussen de districten waar  stemcomputers gebruikt worden en districten waar nog gewoon ouderwets van papier en potlood gebruikt wordt gemaakt.  Clinton heeft het vrijwel overal waar met papier en potlood gestemd wordt veel beter gedaan dan in de districten waar gebruik wordt gemaakt van een computer. Volgens deze experts zou dat erop kunnen wijzen dat de computers gehacked zijn.

Naast Wisconsin willen de Groenen ook in Pennsylvania en Michigan de stemmen laten hertellen. De deadline daarvoor verloopt volgende week.

Clinton heeft inmiddels een voorsprong van 2 miljoen stemmen op Trump. Naar verwachting zal haar voorsprong uiteindelijk meer dan 2,5 miljoen stemmen bedragen. Trump heeft echter de meeste stemmen in het Electorale College dat de president kiest.