Peter Mertens heeft een heldere en interessante analyse geschreven over de recente ontwikkelingen in Griekenland. DeWereldMorgen publiceert een hoofdstuk uit zijn boek ‘Hoe durven ze?‘ Een kort fragment:
De Griekse reders hebben de grootste handelsvloot ter wereld in handen: samen ruim 4100 schepen, goed voor 16 procent van de wereldhandelsvloot. Dat is meer dan de Japanners of de Chinezen. De Griekse rederijen verdienen meer dan de hele toeristische sector. In 2010 zagen de grote reders hun inkomsten stijgen tot 15,4 miljard euro. Het toerisme genereerde 9 miljard euro inkomsten. Toch vloeit van die rederij-miljarden haast geen cent naar de staat. De reders genieten sinds jaar en dag, via een netwerk van fiscale maatregelen, feitelijk een belastingvrijstelling. De fiscus kijkt hun rekeningen niet in. Elke Griekse miljonairsfamilie met aandelen in een rederij of in een maritiem consortium – samen zo’n duizend families – is op die manier vrijgesteld. Een goed geolied fiscaal paradijs. De reders bewaren hun geld in Zwitserland of in Cyprus, in Liechtenstein of in Londen.
De allerrijkste is Spiros Latsis, de zoon van de oude scheepsmagnaat John Latsis. De familie Latsis is ook actief in de scheepsbouw en de bankwereld. Zoon Spiros is bovendien de grootste aandeelhouder van Hellenic Petroleum. Op de lijst van de multimiljardairs in de wereld staat hij op nummer 68. Hij studeerde aan de London School of Economics, samen met ene José Manuel Barroso. In juni 2004 wordt Barroso voorzitter van de Europese Commissie. Twee maanden later, in augustus, is hij uitgenodigd voor een weekje vakantie op een pronkerig plezierjacht van de familie Latsis. Latsis heeft net PrivatSea opgestart, een exclusieve jachtclub die haar leden “een buitengewone ervaring aan boord van ’s werelds spectaculairste jachten” belooft. Inclusief de Alexandria, die met haar lengte van 400 voet het op drie na grootste jacht ter wereld is. Daar waar Aegaeus zich in zee stortte, trekken Barroso en Spiros Latsis samen de zwembroek aan op het dek van misschien wel het meest luxueuze jacht op aarde. Een maand later keurt de Europese Commissie 10,3 miljoen euro subsidie van de Griekse staat aan de scheepswerven van de familie Latsis goed. Toeval? Of “ons kent ons, wie doet ons wat”?
Het hele hoofdstuk lezen vergt de nodige inspanning. Als je die er voor over hebt, verrijkt dat je inzicht in de handel en wandel van wereld van het grote geld.
Gewoon belasting gaan betalen, dan is Griekenland al bijna uit de problemen.
#1 aanvulling. Uit artikel Mertens:
Griekenland is in principe een rijk land. In 2007 werd er vijf keer meer rijkdom geproduceerd dan in 1990. Maar terwijl het bbp maal 5 ging, gingen de winsten maal 28! Neoliberale belastinghervormingen zorgden ervoor dat die winsten fiscaal grotendeels onaangeroerd bleven. Nauwelijks een derde van de Griekse rijkdom belandt bij de loontrekkers: slechts 36,3 procent van het bbp gaat naar de lonen. Dat is veruit het laagste percentage in de Europese Unie. De salarissen liggen dan ook op een magere 60 procent van het Europese gemiddelde. De rijkdom die de Griekse samenleving voortbrengt, komt niet in handen van die samenleving maar van de rijkste segmenten ervan. Zeggen dat “de” Grieken jarenlang boven hun stand hebben geleefd, is dan ook larie en apekool.
#1, #2 Netals “de” Nederlander bestaat ook “de” Griek niet.
Ook de EU vindt de inning van de Griekse belastingen de spuigaten uitlopen.
Bron: http://euobserver.com/19/115607
Naar aanleiding van een aantal opmerkingen die duiden op misverstanden bij ‘Kan Nederland een PVDA+ gebruiken?‘ wil ik wijzen op een uitstekende recensie op DeWereldMorgen.
Een citaat:
“Zelfs wie kritisch staat ten opzichte van links, zal in dit boek een schat aan informatie en denkstof vinden. Het is gewoon een zeer goed boek over de crisis. Mertens doet nergens een oproep om zich aan te sluiten bij de PVDA of ervoor te stemmen: dit is geen boek van een partijleider, maar van een intellectueel die aan de basis werkt en van daaruit een realistisch perspectief op de crisis ontwerpt. Men hoeft dan ook niet bevreesd te zijn: lectuur van dit boek maakt je niet meteen PVDA-er, en je moet geen PVDA-er zijn om het boek te begrijpen en te waarderen.
Het valt overigens op dat een reeks ideeën en argumenten uit de keuken van Mertens stilaan ook op een breder front beginnen door te dringen. Groen! bedient zich graag van cijfers en feiten aangereikt vanuit de hoek van Mertens, de vakbonden eveneens, hier en daar ook een SPA-er, en (stel je voor) zelfs Trends bracht onlangs verslag uit over het feit dat de grootste Belgische bedrijven geen duit belastingen betalen.”
Lezing van de recensie geeft wellicht goede informatie over het boek en in het verlengde daarvan over de ideeën van de PVDA+.
Mooi deelverhaal over de soort kapitalisme waarin we leven.
Het betreft een systeem waar de gewone mensen zich suf aan belastingen betalen, terwijl de,allerrijksten krijgen vanzelfsprekend vrijstelling naarmate de winsten hogernzijn.
Andreas zegt het goed: gewoon belasting betalen.
Dit in de,praktijktheoretisch krijgen betekent volledige hervorming van demonische kapitalistische systeem die deze soort handelingen stimuleert net als de,speculatieve wijze van derivaten en aandelen handelingen die ons direct in de crisisinterventie ingestort.
In de Piramidespel die wij als kapitalistische economie thans beleven is het van belang voor de Top,om ultrasnel,winsten te maken tegen alle regels in en meteen weg wezen.
De sukkels zullen achter blijven om de rekeningen middels belastingen te moeten afbetalen.
Deze soort kapitalisme lijkt meer op een kankergezwel.
Het is gewoon niet gezond.
Excuses voor de fouten – ” dit in de praktijk betekent volledig hervorming van de huidige kapitalistische systeem die deze soort handelingen in de praktijk stimuleert net als de speculatieve handelingen in derivaten en aandelen die ons direct in de crisis hebben gestort”
Nu ga ik even de correctie functie proberen uit te schakelen.
@7
Helemaal eens.
En dit zal ook de splijtzwam tussen het Europa van politici en burgers blijken te zijn.
Politici zijn de marionetten van de elite.
We leven in een financiele dictatuur.