Grensbewaking of compassie?

Campagne_VluchtelingenGrensbewaking als prioriteit. Dat is de onvoorstelbare werkelijkheid vandaag de dag. Regeringen geven miljarden uit aan grensbewaking terwijl mensen sterven op de vlucht voor oorlog en honger. Deze vluchtelingen worden weggezet als profiteur en bedreiging voor onze rijkdom en welvaart. Regeringsleiders blijven zoeken naar manieren om zo weinig mogelijk migranten toegang te geven tot Europa en tot “hun land”.

Amnesty International probeerde eind januari een moreel beroep te doen op regeringsleiders.
Hieronder een 8 puntenlijstje van hun Engelse site.

Eerst levens redden
1. Zorgen voor veilige reismogelijkheden. Mensen toestaan zich bij hun familie te voegen en vluchtelingen een visum geven zodat ze niet hun leven hoeven te riskeren.
2. Zorgen dat de meest kwetsbare vluchtelingen zich ergens kunnen vestigen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die martelingen hebben overleefd en mensen met ernstige medische problemen.
3. Het redden van levens moet prioriteit worden voor de leiders van de wereld. Niemand zou moeten sterven bij het passeren van een grens. Staten kunnen dit stoppen door te investeren in reddingsoperaties en het bieden van onmiddelijke hulp aan mensen in nood.
4. Mensen die vluchten voor oorlog of vervolging moeten toestemming krijgen om de grens te passeren, met of zonder de juiste papieren. Mensen terugsturen en muren en hekken bouwen dwingt vluchtelingen meer riscio te nemen en zorgt voor meer gevaar.

Stop mensenhandel en racisme
5. Mensenhandelaren, die vluchtelingen uitbuiten, moeten vervolgd worden.
6. Regeringen moeten ophouden om vluchtelingen en migranten de schuld te geven voor economische en sociale problemen. In plaats daarvan moeten ze alle vormen van xenofobie en racisme bestrijden. Dat niet doen is oneerlijk, zorgt voor spanningen en angst en kan zelfs tot geweld leiden, mogelijk dodelijk.

Haal de hand van de knip
7. Welvarende landen dienen hun afspraken na te komen omtrent financiering van hulpacties voor vluchtelingen.

Asiel is een mensenrecht
8. De uiteindelijke oplossing ligt in het beëindigen van conflicten en vervolgingen zodat mensen niet meer hoeven vluchten.  Ondertussen dienen vluchtelingen recht te hebben op een eerlijke asielprocedure en op basisvoorzieningen waaronder onderwijs en gezondheidszorg.

Laat solidariteit en compassie winnen.
Deze oplossingen zijn niet onmogelijk wanneer politici luisteren naar de miljoenen mensen die zeggen “vluchtelingen welkom”.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden.