Gitaarklassieker du jour: Down By The River

Neil schreef Down by the River terwijl hij met 39 graden koorts in bed lag. De ‘moord’ in de tekst moeten we naar het schijnt niet letterlijk nemen, ze is een metafoor voor het om zeep helpen van een relatie. Hoe dat ook zei: het gaat natuurlijk om de gitaren, niet om de tekst. Wie op zoek is naar virtuositeit moet niet bij Neil Young zijn. Qua agressie en attitude daarentegen staat hij als gitarist op eenzame hoogte. Punk, zes jaar voordat het in de mode kwam.

Be on my side. I’ll be on your side, baby.
There is no reason for you to hide.
It’s so hard for me staying here all alone,
When you could be taking me for a ride.

She could drag me over the rainbow,
Send me away.

Down by the river,
I shot my baby.
Down by the river.

Dead, ooh, ooh, shot her dead, ooh.

You take my hand, I’ll take your hand.
Together we may get away.
This much madness is too much sorrow.
It’s impossible to make it today.

She could drag me over the rainbow,
Send me away.

Down by the river,
I shot my baby.
Down by the river.

Dead, dead, ooh, ooh, shot her dead, shot her dead.

Be on my side. I’ll be on your side.
There is no reason for you to hide.
It’s so hard for me staying here all alone,
When you could be taking me for a ride.

She could drag me over the rainbow,
Send me away.

Down by the river,
I shot my baby.
Down by the river.

Down by the river,
I shot my baby.
Down by the river.

Down by the river,
I shot my baby.
Down by the river.