Gezeur over dubbele paspoorten brengt Nederlandse expats in problemen

D66 heeft op zijn congres geconcludeerd dat de door minister Donner onder druk van de xenofobe PVV gemaakte plannen voor het afdwingen van één nationaliteit, behalve dat ze bekrompen en paranoïde zijn, ook bijzonder onhandig uitpakken voor Nederlanders in den vreemde.

Niet alleen Nederlanders in het buitenland, maar ook hun kinderen verliezen de Nederlandse nationaliteit als expats een paspoort krijgen van het land waar ze wonen of als Nederlanders de nationaliteit van hun partners aannemen.
Nederland loopt met het wetvoorstel van het kabinet uit de pas. Andere landen zoals Noorwegen, Zweden en Australië verruimen juist de mogelijkheid voor meerdere nationaliteiten. Dit omdat wereldwijd steeds meer mensen een dubbele nationaliteit hebben door huwelijk tussen partners van verschillende landen.

12 gedachten over “Gezeur over dubbele paspoorten brengt Nederlandse expats in problemen”

 1. In Belgie is dat altijd zo geweest. Is toch normaal, je kan niet van 2 walletjes eten. Afnemen 2de paspoort, keuzes maken.

 2. Waarom eet je van 2 walletjes als je een dubbel paspoort hebt????????? Overigens is er een uitzonderingspositie voor mensen die getrouwd zijn met een niet-Nederlander. Tenminste, dat las ik een maand geleden nog, ik neem aan dat dat nog zo is….

  Ik woon in Turkije en ben getrouwd met een Turk. Werken is erg lastig voor mij omdat een bedrijf een werkvergunning voor mij moet aanvragen. Dat is lastig en heel duur dus doen de bedrijven dat liever niet. Dan kan je dus illegaal werken (gebeurd op grote schaal) en dan ben je niet verzekerd en je hebt een groot probleem als je betrapt wordt. Of je werkt gewoon niet. Als ik 3 jaar getrouwd ben (over een jaar) kan ik een Turks paspoort aanvragen en heb ik geen problemen meer. Maar mijn NL paspoort ga ik er echt niet voor inleveren. Mn pa is ziek, mn zus is ziek. Ik wil graag Nederland, het land waar ik mn hele leven heb gewoond, gewoon bezoeken wanneer het mij uitkomt en niet eerst een visum aan moeten vragen!!! En dan zeker bij de douane eerst ondervraagd worden wat ik in NL kom doen….. Ik denk niet dat ik me in zou kunnen houden:-)

  Maar wat maakt het uit hoeveel paspoorten je hebt???? Al heb je er 15. De PVV zou juist blij zijn als iemand meerdere paspoorten heeft want iemand met maar 1 paspoort kan je ook niet uitzetten…

 3. Marc Schreef:

  In Belgie is dat altijd zo geweest. Is toch normaal, je kan niet van 2 walletjes eten. Afnemen 2de paspoort, keuzes maken.

  In België spreken ze zelfs drie talen. Van welke ‘walletjes’ ‘eet’ men dan?

 4. het lijkt me nuttig om eerst te inventariseren hoe veel leden van de TK, EK en regering twee of meer paspoorten hebben

  die kunnen allicht het goede voorbeeld geven

  hoe staat het trouwens met die Turkse PVVer? beetje stil de laatste tijd…

 5. Marc Schreef:

  In Belgie is dat altijd zo geweest. Is toch normaal, je kan niet van 2 walletjes eten. Afnemen 2de paspoort, keuzes maken.

  Klets niet:
  Indien een persoon één of meerdere nationaliteiten naast de Belgische bezit, wordt hij door de Belgische autoriteiten steeds als Belg beschouwd.
  Indien u een vreemde nationaliteit bezit en de Belgische nationaliteit verwerft, vragen de Belgische autoriteiten u niet om uw oorspronkelijke nationaliteit op te geven.
  Oftewel, meerdere nationaliteiten zijn ook mogelijkheid voor een Belg.

 6. Laurent Schreef:

  Marc Schreef:
  In Belgie is dat altijd zo geweest. Is toch normaal, je kan niet van 2 walletjes eten. Afnemen 2de paspoort, keuzes maken.
  In België spreken ze zelfs drie talen. Van welke ‘walletjes’ ‘eet’ men dan?

  hahahaha! LOL! 😛

 7. Marjorie Schreef:

  Waarom eet je van 2 walletjes als je een dubbel paspoort hebt????????? Overigens is er een uitzonderingspositie voor mensen die getrouwd zijn met een niet-Nederlander. Tenminste, dat las ik een maand geleden nog, ik neem aan dat dat nog zo is….
  Ik woon in Turkije en ben getrouwd met een Turk. Werken is erg lastig voor mij omdat een bedrijf een werkvergunning voor mij moet aanvragen. Dat is lastig en heel duur dus doen de bedrijven dat liever niet. Dan kan je dus illegaal werken (gebeurd op grote schaal) en dan ben je niet verzekerd en je hebt een groot probleem als je betrapt wordt. Of je werkt gewoon niet. Als ik 3 jaar getrouwd ben (over een jaar) kan ik een Turks paspoort aanvragen en heb ik geen problemen meer. Maar mijn NL paspoort ga ik er echt niet voor inleveren. Mn pa is ziek, mn zus is ziek. Ik wil graag Nederland, het land waar ik mn hele leven heb gewoond, gewoon bezoeken wanneer het mij uitkomt en niet eerst een visum aan moeten vragen!!! En dan zeker bij de douane eerst ondervraagd worden wat ik in NL kom doen….. Ik denk niet dat ik me in zou kunnen houden:-)
  Maar wat maakt het uit hoeveel paspoorten je hebt???? Al heb je er 15. De PVV zou juist blij zijn als iemand meerdere paspoorten heeft want iemand met maar 1 paspoort kan je ook niet uitzetten…

  @Marjorie, moet je niet onder het indruk van de kletspraat van de xenofoben in de huidige regering raken die ons terug in de Midden Eeuwen willen hebben en lijfeigenen maken. Van mensen rechten snappen ze helemaal niks. Wat ze steeds boeit is de etnische zuiverheid. Alsof die bestaat.

  Het wereld gaat door en hoewel de rechtsen met hun vier hoefjes ons proberen tegen te houden – het vooruitgang is echter niet te stoppen.

 8. kaaskop Schreef:

  hoe staat het trouwens met die Turkse PVVer? beetje stil de laatste tijd…

  Die zal inmiddels hebben gemerkt dat in Turkije iemand die de Turkse nationaliteit opgeeft nog lager op de ladder terechtkomt dan iemand die nooit de Turkse nationaliteit heeft gehad: je mag niet meer erven van familie die daar (nog) woont, je mag geen grond of onroerend goed meer bezitten en bij vakantie of zelfs op doorreis kun je rekenen op de grootst mogelijke tegenwerking.

  .
  GJ_ Schreef:

  Oftewel, meerdere nationaliteiten zijn ook mogelijkheid voor een Belg.

  In feite zijn er maar vier landen (naast Nederland) die momenteel zó vreselijk moeilijk doen over een dubbele nationaliteit, namelijk Wit-Rusland, Malawi, Thailand en Niger.

  In Europa zijn in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Portugal, Ierland, Zweden, Finland en tot op zekere hoogte ook in Duitsland twee paspoorten zonder meer acceptabel. Alleen in Denemarken (waar ze er inmiddels behoorlijk wrange vruchten van plukken, want bijna niemand wil nog Deen worden) en Oostenrijk wordt van de immigrant in beginsel geëist dat hij bij naturalisatie afstand doet van zijn oude nationaliteit.

  Buiten Europa kennen (in tegenstelling tot wat je meestal op internet leest) zowel de VS, Canada als Australie allemaal een wetgeving die in principe de dubbele nationaliteit toestaat, hoewel een aantal landen (o.a. Israel) een dubbele nationaliteit verbiedt voor parlementsleden.

  Het EVRM verbiedt overigens dat overheden een eenmaal verworven tweede nationaliteit weer afnemen, tenzij er sprake is van “dwingende gronden”, zoals landverraad, spionage of dienst nemen in een vreemde krijgsmacht. (Dit is een van de redenen waarom Wilders van het EVRM afwil. Zelfs al zouden we wetten aannemen waardoor mensen met meerdere nationaliteiten er in NL maar één mogen overhouden, zijn die wetten simpelweg niet geldig.)

 9. @9

  dat zal natuurlijk een probleem zijn als zij namens Nederland daar moet onderhandelen over de voorwaarden voor toetreding tot de EU 🙂

  Geert zal sowieso overal problemen krijgen op doorreis, ze denken dat zijn paspoort vervalst is vanwege de foto met bruine ogen

 10. Neem aan dat ze van mijn tante Lena postuum nog haar Nederlandse nationaliteit willen afnemen, en d’r graf schenden omdat ze 2 kwadraad meter Hollandse grond in een gestapeld familiegraf bezet houdt. Voor de oorlog met een Rus getrouwd en samen twee dochters gekregen. Die Rus is in de oorlog gesneuveld en vraag me niet in wiens krijgsdienst want over de oorlog werd thuis niet gepraat. Maar ze is op een gegeven moment naar Rusland [terug?] geëmigreerd met haar dochters en heeft [tot zij de dood voelde naderen?] daar geleefd, later van een oorlogsweduwepensioen, maar is in haar thuisland gestorven. Mijn tante Lena was voor mij in mijn jongste jaren mij een baken en ankerpunt in een xenofoob schijtleistersland waarin een afwijkende mening niet wordt getolereerd. De NAZI’s hebben achteraf gezien in Nederland de oorlog gewonnen.

 11. DarkSkywise Schreef:

  ….
  …In feite zijn er maar vier landen (naast Nederland) die momenteel zó vreselijk moeilijk doen over een dubbele nationaliteit, namelijk Wit-Rusland, Malawi, Thailand en Niger…

  Ik bedoel maar. Ik heb het niet zo grondig onderzocht als jij, maar reaktie @1 sloeg nergens op. Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen: is het onbenul, keihard liegen of zomaar wat verzinnen? En dat alleen maar om gelijk te krijgen. Daarbij: al zou het waar zijn, dan nog, dit is Nederland en geen Belgie. Het is dus, gelogen of niet, geen argument.

Reacties zijn gesloten.