Gewelddadige antitrans-betoging in LA

Tientallen mensen zijn gisteren in Los Angeles gearresteerd nadat een betoging van extreemrechtse anti-transgender-activisten tegen een gezondheidsresort dat een trans-inclusief beleid voert, volledig uit de klauw liep.

Het resort ligt al een tijdje onder vuur omdat transvrouwen de faciliteiten voor vrouwen mogen gebruiken. In de ogen van extreemrechts is dat een doodzonde omdat het de door God gegeven natuurlijke orde verstoort/de grens tussen mannen en vrouwen uitwist/whatever.

Nadat een bezoekster een (fake)video verspreidde waarin ze zich beklaagde over een transvrouw die zich in de vrouwenruimte bevond, stortte het extreemdomrechtse mediacircus zich op de affaire, waarna een leger gewelddadige QAnon-wappies, Proud Boys en witte suprematisten vorig weekend opdook bij het resort. Volgens de extreemrechtse wappies is het resort – uiteraard – een toevluchtsoord voor pedofielen.

Een aantal betogers was getooid met helmen en overduidelijk uit op een gewelddadige confrontatie. Andere betogers droegen shirts met de oproep linkse activisten te vermoorden, naar het voorbeeld van de Chileense doodseskaders in de jaren ’70.

Ook Jacob Schaper, een bekende witte suprematist en de leider van een Californische anti-LGBT-haatgroep dook op bij de demo. Schaper zag zich echter door de aanwezigheid van pro-trans-demonstranten gedwongen bescherming te zoeken bij de politie.

Ook in de VS heeft het extreemrechtse plebs een hekel aan journalisten. Een verslaggeefster van de Guardian werd door het tuig aangevallen en tegen de grond geslagen:

Zoals vrijwel altijd kwam de politie al snel tot de conclusie dat de linkse tegenbetogers een veel groter gevaar vormden dan de nazi’s en de QAnon-wappies:

Transvrouwen liggen in de VS de laatste tijd zwaar onder vuur, en de kogels zijn niet alleen afkomstig van fascisten. De Republikeinen hebben ontdekt dat een oorlog tegen transvrouwen goed valt bij een flink deel van de witte midden- en arbeidersklasse. Als je die mensen economisch niks te bieden hebt, kun je altijd nog een cultuuroorlog beginnen. Het meest beschamende is dat de GOP daarmee nog succes heeft óók. Dat is natuurlijk niet uniek voor de VS: Wilders kwam 15 jaar geleden al tot dezelfde conclusie.

Een goed verslag van de gebeurtenissen vind je bij de Guardian.

Uitgelichte afbeelding: friends who are trans in Washington, DC – By tedeytan – https://www.flickr.com/photos/taedc/34519692261/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94908475