Gesubsidieerd rijk worden doe je zo

Er was de afgelopen dagen enige ophef over een klokkenluider die meldde over de misstanden bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). De man bleek de vader van de voor ouderenzorg verantwoordelijke staatssecretaris Van Rijn (PvdA) te zijn, die klaagde over de verzorging van zijn vrouw. De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde gisteren dat een aantal instellingen van WZH zijn geïnspecteerd en dat de kwaliteit van de zorg buitengewoon zorgwekkend was. De instelling waar de moeder van Van Rijn werd verzorgd zat daar niet bij. Er was dus niets aan de hand, meldde de voorzitter van de Raad van Toezicht van WZH, VVD senator Heleen Dupuis in het praatprogramma Pauw. Het was vooral beeldvorming en ging niet over de feiten, vertelde ze onomwonden. Mevrouw Dupuis is gepromoveerd theoloog en zat en zit in talloze overheidscommissies, besturen en adviesorganen van zorginstellingen. In Nederland ben je al snel deskundig als je met enige regelmaat goed voor jezelf weet te zorgen. Neem de fiscalist Willem Vermeend (PvdA), die ons in de Volkskrant vertelde dat de armen niet rijker worden als de rijken armer worden. Dat de rijken rijker worden omdat de armen armer worden vertelde hij er niet bij.

Er wordt in Nederland door de overheid circa 100 miljard euro per jaar aan zorgkosten uitgegeven. Daar komen nog kosten die niet gedekt zijn door verzekeringen, eigen bijdragen en risico’s bovenop. Oorspronkelijk bestond zorg alleen als charitatieve instelling. Je had armenhuizen en de katholieke kerk stichtte klinieken. Mensen werden toen gemiddeld niet heel erg oud en meerdere generaties leefden toen nog onder een dak. Tegenwoordig is zorg een industrie waar veel geld in om gaat. Het gaat immers om geld verdienen en winst maken en niet om goede zorg voor iedereen. WZH boekte in 2012 een winst van 2,5 miljoen euro. Het is vast geen toeval dat Dupuis ook lid is van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO NCW en de politiek in ging omdat ze geïnspireerd was door anti-immigratie retoriek van Frits Bolkestein, ook bekend van de dienstenrichtlijn die het mogelijk maakt goedkoop gastarbeiders in te huren om je landhuis in Frankrijk te verbouwen.

Dat er problemen zijn bij zorginstellingen valt simpelweg niet te ontkennen maar er wordt van alles gedaan om die weg te moffelen. De stoelen van besturen en adviesraden zijn gevuld met personen, die hun carrière, macht en vermogens te danken hebben aan de zorgindustrie. Je ziet hetzelfde in de financiële sector en andere sectoren. Bij de raad van toezicht, die wordt benoemd door de minister van Financiën, van de financiële autoriteit AFM zitten bijvoorbeeld twee bankiers, waarvan er een ook bestuurder is van Winton Futures Fund gezeteld op de Britse Maagdeneilanden. Dat is een plekje waar je leuk kan zeilen, volgens de Volkskrant, en waar veel weggesluisd Nederlands belastinggeld terecht komt, zo blijkt uit gelekte documenten van Price Waterhouse Cooper. Niks aan de hand, zegt staatssecretaris voor financiën Eric Wiebes (VVD). Nederland is volgens hem geen belastingparadijs, maar er zijn nou eenmaal slimme ondernemers die weten hoe je kunt voorkomen belasting te betalen. Dat heet in die kringen goed ondernemerschap, waarvoor je waardering en prijzen kunt krijgen.

De gezamenlijke zorginstellingen maken miljoenen winst en hebben miljarden aan eigen vermogen opgebouwd. De directeuren van zulke instellingen behoren tot de best betaalde bestuurders in Nederland en krijgen zeven jaar de tijd om te wennen aan een beetje minder salaris. Hoe anders met mensen aan de onderkant van de samenleving, maar ja, die zijn dan ook niet vertegenwoordigd in de besturen, adviesraden en commissies, die ervoor moeten waken dat alles ordentelijk verloopt. Ondertussen staat de partij voor ondernemers VVD op eenzame hoogte als het gaat om corruptie, omkoping en fraude dankzij politieke hand- en spandiensten. De laatste was Kamerlid Mark Verheijen die als wethouder in Venlo geld aannam van projectontwikkelaar Piet van Pol — volgens hem niet voor hemzelf maar voor de verkiezingscampagne van de VVD — en als wederdienst vastgoed goedkoop doorverkocht aan Van Pol, tegen wie een justitieel onderzoek loopt, omdat hij ook Van Rey geld toeschoof. Ondanks alle onthullingen en schandalen blijft de VVD populair. De grap is dat er tien koekjes zijn en de miljonair er negen pakt en de verontruste Telegraaflezer waarschuwt dat de asielzoeker het laatste koekje wil pakken.

2 gedachten over “Gesubsidieerd rijk worden doe je zo”

  1. Pingback: Waardigheid, ook tijdens de slechte tijden in het leven | Krapuul

  2. Pingback: Gesubsidieerd rijk worden doe je zo | wltrrr

Reacties zijn gesloten.