Gemeente Den Haag gebruikt vuile trucjes om krakersverzet te onderdrukken

w-img_1126In een artikel op hun site geven de Autonomen Den Haag aan dat in het kader van de ontruiming van de Vloek in Scheveningen een definitief vonnis is afgegeven betreffende een eis van de gemeente Den Haag voor “schadevergoeding.” Deze vergoeding zou -volgens de gemeente- de gemaakte kosten voor het afvoeren van de barricadematerialen moeten dekken.

Nou is over de hoogte van de kosten van een ontruiming natuurlijk altijd te twisten, maar waar het echt over gaat is dat de gemeente mensen probeert af te schrikken met een belachelijke claim van €30.030,35, te betalen omdat de gemeente heeft besloten een succesvol sociaal centrum te ontruimen. En dat voor alweer een plek waar de rijken met hun rijkeluisspeeltjes mogen komen spelen.

Deze strijd ging niet alleen om het behoud van een zeer belangrijke plek als De Vloek als sociaal centrum en onderdeel van de anti-kapitalistische structuren. Het was ook een strijd tegen de gentrificatie en veryupping van Scheveningen. Een strijd die niet alleen onszelf aan gaat maar erg veel mensen in Den Haag en daar buiten. Een fundamentele strijd tegen de verdrukking van het kapitaal, projectontwikkelaars en de grootheidswaanzin van lokale bestuurders. Een strijd die gevoerd moet blijven worden.

Het verlies van De Vloek is een slag voor het culturele leven in de Hofstad, en dat de gemeente nu ook nog eens diegenen die zich hard maken voor het behoud van toegankelijke en niet-commerciële ruimte in de beurs grijpt is een staaltje wanbestuur van de eerste orde.

Het is te hopen dat het hoger beroep dat wordt aangegaan door de benadeelde mensen in deze zaak uiteindelijk tot een minder repressieve uitspraak zal leiden, maar omdat de huidige uitspraak in de tussentijd wel gewoon zal worden uitgevoerd zal dit staaltje repressie in ieder geval op de korte termijn een aantal mensen die het toch al niet zo breed hebben financieel duperen.

Dat men ook nog eens heeft besloten om de activisten hoofdelijk aansprakelijk te stellen geeft wel aan dat het hier in essentie helemaal niet gaat om het recupereren van gemaakte kosten, maar dat we hier te maken hebben met gerichte onderdrukking van diegenen die nog het lef hebben om zich te verzetten tegen de allesoverheersende rol van het geld in onze samenleving.

De gemeente heeft hiermee andermaal te kennen gegeven dat je om in Den Haag mee te mogen denken over de invulling van het stedelijk gebied maar beter een forse zak geld mee kan nemen.