Gelekte documenten onthullen campagne tegen Corbyn betaald door VK ministerie

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van het VK, Alan Duncan, heeft bevolen een onderzoek in te stellen naar de door de regering verstrekte financiering, bedoeld om online Russische propaganda tegen te gaan, aan een Schots bedrijf dat ook negatieve standpunten over Jeremy Corbyn heeft verspreid.

Volgens de Sunday Mail, verspreidde het ‘The Institute for Statecraft’ tweets waarin Jeremy Corbyn voor een ‘nuttige idioot’ werd uitgemaakt. Dit instituut, gevestigd in Fife (Schotland), ontving honderdduizenden ponden van het ministerie van Buitenlandse zaken. Volgens de Sunday Mail, blijkt uit gelekte documenten dat geprobeerd is om tweets te promoten, waarin de Labourleider een “nuttige idioot” werd genoemd, die de Russische zaak zou hebben bevorderd en waarin leden van zijn staf werden aangevallen.

In het programma Today op BBC Radio 4, zei Duncan dat hij dit weekend had gehoord van de beweringen en bevolen heeft onmiddellijk een onderzoek in te stellen.

“Ik ken de feiten niet, maar als er enige vorm van organisatie is waarvoor we betalen, die op deze manier betrokken is bij binnenlandse politiek, zou ik dat absoluut veroordelen.”

Gevraagd of dit betekende dat anti-Labour aanvallen door ‘The Institute for Statecraft’ moeten stoppen, zei Duncan:

“Ze moeten niet alleen stoppen, ik wil in de eerste plaats weten waarom dat in hemelsnaam gebeurde.”

Duncan heeft eerder gereageerd op een schriftelijke parlementaire vraag over dit onderwerp. Uit zijn antwoord bleek dat in het begrotingsjaar 2017-18 van het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘The Institute for Statecraft’ integriteitsinitiatief (sic) gefinancierd werd met £296.500. Dit boekjaar zou het bedrag moeten stijgen naar £1.961.000, luidde het antwoord. Volgens het rapport zou het programma van ‘The Institute for Statecraft’ de Russische desinformatie moeten tegengaan door “clusters” van journalisten en anderen in heel Europa in te zetten om met behulp van sociale media daarop te reageren.

Maar op hun officiële Twitter-feed werden anti-Corbyn-berichten geretweet, zoals die welke de Labour-leider een “nuttige idioot” noemen. Daaraan werd toegevoegd:

“Zijn open diepgewortelde anti-westerse opvattingen hielpen het Kremlin, net zo zeker als hij in het geheim Westminster-gesprekken versjacherde voor geld.”

Andere berichten waren gericht op Corbyn’s chef-assistent, Seumas Milne. ‘The Institute for Statecraft’ retweette een krantenbericht dat vermeldde:

“Milne is geen spion – dat zou te min voor hem zijn. Maar wat hij, bewust of onbewust, heeft gedaan, is werken met de Kremlin-agenda.”

Een woordvoerder van ‘The Institute for Statecraft’ vertelde de Sunday Mail dat hij niet op de hoogte was van de tweets die kritiek hadden op Corbyn. “Ik ben niet degene die het Twitter-account beheert”, zei Stephen Dalziel. “Als het kritiek was op een van onze politici, dan zou dat niet hebben moeten plaatsvinden.”

(bron: The Guardian)