Gekken aan het roer. Helemaal niet zo’n slecht idee

Chamberlain ging de geschiedenis in als de Britse premier die Hitlers intenties niet doorzag, hem zelfs paaide. Toch was hij vóór de oorlog een begenadigd politicus: slim, evenwichtig en oprecht. Churchill, zijn opvolger, was manisch-depressief: men twijfelde aan zijn oordeelsvermogen. Maar deze ‘gek’ nam wel de juiste beslissingen in de oorlog tegen nazi-Duitsland.

Toevallig? Allerminst, betoogt Ghaemi in zijn nieuwe boek A First-Rate Madness: Uncovering the Links Between Leadership and Mental Illness (Penguin Press, augustus 2011). Na een uitgebreide studie van de geestelijke gesteldheid van de ultieme leiders, komt hij tot de conclusie dat subliem leiderschap niet gegeven is aan opgeruimde persoonlijkheden, maar aan mensen die een beetje getikt zijn. “De beste crisisleiders zijn of geestelijk ziek of abnormaal. De slechtste zijn geestelijk gezond.”

Goed, dan verklaar ik hierbij dat dit kabinet met gedoger niet gek is en volkomen gezond en daarom niet goed voor het land. We hebben de nodige problemen op te lossen en hebben te maken met mensen met weinig gevoel en alleen maar zakrekenmachines in hun zak (waarmee ze niet om kunnen gaan!).
De enige creativiteit die ze aan de dag leggen is, hoe kunnen we de mensen die minder hebben en niet zo goed voor zichzelf kunnen zorgen nog een poot uitdraaien? Hebben ze er misschien toch 3? Toch maar zoeken, moet kunnen!
Kortom, gaan niet de geschiedenis in als grote leiders, hoe graag ze dat ook zouden willen.
Grote #fail!
😥

3 gedachten over “Gekken aan het roer. Helemaal niet zo’n slecht idee”

  1. Poeh, dat NRC-artikel een gebakken lucht… Er wordt met termen gesmeten, alsof iedereen weet, waar men het over heeft. Een manisch-depressief persoon “gek” noemen zou ik al problematisch willen noemen, als dan vervolgens het sprookje van de “geniale gek”, die inderdaad te prefereren valt boven die andere mythe van de “gevaarlijk gek”, er ook nog bijgehaald wordt, vraag ik me ten zeerste af, wat nou precies de bedoeling van dit epistel was en of de hoofdredactie/eindredactie van het NRC dit niet gewoon beter hadden kunnen tegenhouden.
    😐

  2. @#1: Die Ghaemi ligt goed in de markt, je wordt er mee doodgegooid op de internetmedia. Heb me nog een tijdje af zitten vragen waarom hij M.L. King en Gandhi als manisch-depressief bestempelt, maar dat doet-ie naar het schijnt omdat zij in hun jonge jaren een zelfmoordpoging hadden ondernomen. Tja…

  3. mevr. Vogelaar is dan de aangewezen vervanger van Rutte. Zij was immers knettergek en dus zeer capabel voor de funtie van MP in deze roerige tijden

Reacties zijn gesloten.