Geertje

Hij is verantwoordelijk. ‘Geertje Wilders’. Hij is verantwoordelijk voor de weerzinwekkende bestorming van een Marokkaans gezin door een honderdtal Urker inteeltapen. ‘Geertje Wilders’ luidde de strijdkreet van het gajes dat met geweld een huis binnendrong en de moeder van hun beoogde doelwit tegen de grond smakte. En die strijdkreet kwam niet uit het niets.

‘Geertje Wilders’ is al twintig jaar de voorganger van de populistische kerk in Nederland. Hij is verantwoordelijk. Door in ons parlement een ‘kopvoddentaks’ en een koranverbod voor te stellen. De islamitische cultuur als fascistisch te bestempelen. Door ons parlement ‘nep’ te noemen. Uit Syrië gevluchte moslims de schuld in de schoenen te schuiven van onze woningnood, krappe uitkeringen of de financiële crisis in de zorg. Sociale media dagelijks te bombarderen met giftige en denigrerende tweets over moslims en hun geloof. Door na een verkiezingsuitslag in een Haagse bierkelder te roepen om ‘minder, minder, minder’ Marokkanen.

Hij is verantwoordelijk. Voor zijn volgelingen die luidkeels op sociale media roepen om de heropening van Auschwitz en het opnieuw in gebruik nemen van gaskamers. Om Turken en vooral Marokkanen uit te roeien. ‘Kom in verzet’, luidde zijn verkiezingsleus en Geertje verloor de verkiezingen omdat Rutte de komst van een Turkse minister aangreep om ‘pleur op’ te roepen. En de minister uit te zetten. Ik geloof nooit dat de liberalen uit mijn jeugd, Haya van Someren, Molly Geertsema of zelfs de oerconservatief Harm van Riel hadden ingestemd met deze lompe, populistische vertoning.

Maar met twintig jaar Geertje in de Kamer is het business as usual. Klaas Dijkhoff, Sybrand Buma en sinds kort, nog enigszins schoorvoetend, Lilian Marijnissen raadplegen allemaal het PVV-handboek voor acceptabel fascisme twee punt nul om de stem van de ‘normale Nederlander’ binnen te slepen.

In aangeveegde huiskamers waar het eiken dressoir nog steeds glanzend de woonomgeving domineert, waar de schoon gepoetste middenklasser nog steeds trots voor de doorzonwoning pronkt, wordt mild instemmend gereageerd op Geertjes venijnige uithalen naar de Nederlands- Turkse en Marokkaanse minderheden. Ze zullen het er wel naar gemaakt hebben. Waar rook is, is vuur. Dan moeten ze zich maar aanpassen. Het is toch geen gezicht: een hoofddoekje achter de kassa, voor de klas of onder een politiepet? Het is juist die burgerlijke xenofobie waar Wilders op parasiteert en waarmee hij zijn aanwezigheid als onbetwist gouwleider van een autoritair georganiseerde beweging in een democratisch parlement legitimeert.

En het is die redelijk klinkende, goedmoedige vreemdelingen-afkeer die als voedingsbodem fungeert voor de ‘minder-minder-roepers’, de gedroomde gaskamerbeulen en inmiddels een horde losgeslagen Urkers die menen ongestraft af te kunnen rekenen met die brutale Marokkanen die hun lieflijke vissersdorpje bezoedelen met, met wat eigenlijk? Hun aanwezigheid?

‘Geertje’ is verantwoordelijk. En hij zal het weer verontwaardigd ontkennen. ‘Knettergek’. Je hoort het hem zeggen. Zich beroepend op en zich verbergend achter ‘de hardwerkende burger’ aan wie het allemaal niet meer uit te leggen valt. Behalve door Geert zelf. Het is de islam, mensen. Het zijn de moslims.

Inmiddels dreigt hij uiterst rechts ingehaald te worden door Thierry de Zuiveraar, het smoel van mislukt intellectueel- en gefrustreerd ondernemend Nederland die de klimaatcrisis ontkennend, als ratten achter een politiek- en bestuurlijk incompetente narcist de oerblanke top der duinen oprennen.

Ook Baudet is verantwoordelijk voor deze ziekmakende eruptie van geweld. Ook hij zal het ontkennen. En zich verschuilen achter zijn slaafs electoraat dat tenslotte Nederland weer voor de Nederlanders wil veroveren. Het is ‘vrouwtjes achter het aanrecht’. Het is ‘eigen volk eerst’. Het is grenzen dicht.

Maar in Urk is een hele andere grens overschreden. Het zijn niet langer opgeknoopte biggen of uitgebrande auto’s. Het zijn de fucking Hunnen die als wandelende doden uit de verzuurde Urker klei zijn opgestegen om de voordeur bij een Marokkaans gezin in te trappen.

Welke parlementariër, welke partij heeft de moed om dit aan de kaak te stellen? Niemand, vrees ik. Althans niet bij de grote partijen die met hun ‘PVV-light-beleid’ van de afgelopen jaren net zo goed vuile handen hebben, tot aan de overkant van de straat uit hun bek meuren. Dus wat moeten we nog?

Als we 40.000 man in de stromende regen de straat op krijgen voor een gezond klimaat dan moet dat ook lukken om deze smeerlapperij te keren. Het is de straat op. Verhef je stem. Dit is ons land. En dat land is van ons allemaal. Turken. Marokkanen. En die 200 andere nationaliteiten die hier wonen. Fuck ‘Geertje’. Fuck Baudet. Fuck die lafaards. En fuck Urk.