“Geen uitzicht op beterschap voor gewone Griek”

Voor de gewone Grieken gaat het van kwaad naar erger. Griekenland gaat gewoon verder de dieperik in, zonder enig perspectief op beterschap. Men gaan nu voor de vijftiende keer op rij weer snijden in de pensioenen, nu nog eens met negen procent. Vanaf nu wordt er ook 7 procent afgehouden van de weduwenpensioenen.

Van de totale bevolking van ongeveer 10 miljoen Grieken zijn 2,65 miljoen gepensioneerd. Het is vooral het IMF dat daar op aandringt. De bijdragen van werkende mensen aan de pensioenkassen wordt ook alsmaar kleiner, eerst en vooral omdat er zoveel werklozen zijn. Er zijn steeds minder grieken die nog een voltijds arbeidscontract hebben. Deeltijds werk en lage lonen betekent ook lagere pensioenafdrachten.

De huidige nieuwe afspraken gelden ook voor twee jaar zoals de vorige. Net als nu zal onvermijdelijk binnen twee jaar blijken dat het niet houdbaar is en zal er opnieuw gesnoeid worden. Lagere pensioenen, lagere lonen, minder werk, hogere belastingen. Dat maakt dat de totale economie nauwelijks kan groeien. De schuldgraad gaat dus onvermijdelijk nog toenemen. Die staat nu al op 197 procent.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be