Geen gevangenisstraf voor het redden van mensen! #PiaKlemp

Als kapitein Pia Klemp en andere bemanningsleden van de particuliere reddingsschepen “Sea-Watch 3” en “Iuventa” wegens het redden van op zee verdrinkende mensen op de Middellandse Zee tot twintig jaar gevangenis veroordeeld worden in Italië zou dat de onvoorwaardelijke overgave van de menselijkheid in Europa zijn. Het is erg genoeg dat nazihitsers en gewetenloze partijen stemming maken tegen empathie en compassie, maar dat nu daarom ook zelfs politieke tegenstanders door rechtspraak monddood gemaakt moeten worden, herinnert helaas zeer sterk aan het fascistische begin van de nazitijd. Dit is eenvoudigweg onrecht jegens hulpbehoevende mensen, die uit wanhoop de vlucht over de Middellandse Zee ondernemen en daarmee hun leven op het spel zetten. Ook het terugvoeren naar Libische vluchtelingenkampen is met het oog op de daar heersende corruptie, martelingen en mensenhandel geen alternatief voor de geredden!

Op goede gronden is in onze huidige waardengemeenschap het nalaten van hulpverlening strafbaar en gelukkig niet het helpen zelf – in ieder geval nog niet. Opdat het ook zo blijft, verzoek ik u door uw handtekening een teken van solidariteit met alle moedige en geëngageerde helpers te geven en een beroep op de rechtse minister van binnenlandse zaken van Italië, Matteo Salvini, te beginnen om de redders onmiddelijk vrij te spreken.

In mijn ogen heeft ieder mensenleven de zelfde waarde, zodat het onontkoombaar is hulpbehoevenden te helpen. Het mag daarom eenvoudigweg nooit gebeuren dat we door mogelijke straffen gedwongen worden tot anders denken over deze morele begrippen!
Zwijgen is geen keuze meer!

Bestrijd het begin (Wehret den Anfängen). Voor een sterke en liberale democratie.

– Vertaling van de petitiesite van Hannes Seidel voor Pia Klemp.