Gaat VVD langstudeerboete doorspoelen?

ScienceGuide denkt zomaar dat het programma van de VVD een verrassing voor studenten kan bevatten. Gaat de VVD de al zeer uitgeklede langstudeerboete helemaal laten vallen? Zou zo maar kunnen. Rutte heeft tenslotte 7 jaar over zijn studie geschiedenis gedaan en weet nog niet waar de Hollandsche Schouwburg voor staat. Maar dat het CDA zo’n boete wil, snap ik niet. Maxime heeft over diezelfde studie 11 jaar! gedaan. Maar hij weet wel alles van glibberen en glijden om zijn zin te krijgen. Misschien in die 11 jaar in het corps geleerd?

Maar dat die Halbe Zijlstra – toch ook VVD! – nu zo’n draai zal moeten maken, ik weet niet of hem dat gaat lukken. Of zou hij al gelanceerd zijn voor een leuke functie buiten de politiek. Een leuk voorzitterschap of commissariaatje, geregeld door zijn vrinden?

Ander alternatief schijnt te zijn dat er een lening wordt afgesloten om een studie te doen. Klinkt logisch, maar ik zou er dan aan verbonden willen hebben dat zo’n lening alleen terugbetaald moet worden als de jongeling ook een succesvolle volwassene wordt. Als een student niet aan het werk kan komen, of alleen maar stageplaatsen kan vervullen en vakken moet vullen om toch aan een boterham te kunnen komen, daar kun je niet van verwachten dat ze dan ook nog een studieschuld gaan afbetalen. Ga je dat toch instellen, dan wordt studeren alleen weer voor rijkeluiskindjes, geen goed plan!