FYRA, of: hoe verenloze sociaaldemocraten marktje op het spoor spelen – deel 1

Gisteren is de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle van start gegaan. Onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout is gevraagd om speciaal voor de website fnvspoor.nl de komende vier weken, dagelijks verslag te doen van deze enquête.

Marcel van Silfhout schreef samen met Andries van den Berg het boek De Ontsporing. Het onderzoek naar en de uitgave van De Ontsporing is mogelijk gemaakt door FNV Spoor.
Wie dacht dat de Fyra-enquête een tamme aangelegenheid zou worden, heeft de plank flink mis geslagen. Een minister-president, hier Wim Kok, verscheurt een persoonlijke brief van een minister, hier zijn PvdA-collega Tineke Netelenbos – hoe vaak is zoiets gebeurd? Netelenbos heeft in het tweede Paarse Kabinet als een leeuw gevochten om de NS samen met KLM en Schiphol de HSL-Zuid te gunnen. Maar Kok en het kabinet, inclusief een partijcollega als Willem Vermeend, lieten haar vallen. Het kabinet koos tegen de zin van Netelenbos voor een openbare aanbesteding, met alle inmiddels bekende gevolgen. De HSL-aanbesteding leidde tot een verbeten machtsstrijd tussen de NS en het Ministerie en troebleerde de relaties met NMBS, de Belgische spoorwegen, voor minstens een heel decennium.

Lees verder bij de bron, De Waarheid