De Franse president Hollande heeft gezegd dat Frankrijk de komende 2 jaar 24000 vluchtelingen extra op gaat nemen. Volgens Hollande is dat een plicht voor Frankrijk, waar “het recht op asiel een integraal onderdeel is van de ziel van de natie”. De ronkende retoriek moet blijkbaar verhullen dat het Franse aanbod nogal mager afsteekt bij het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In Duitsland zijn alleen al de afgelopen dagen duizenden vluchtelingen uit Syrië gearriveerd.
Hollande pleitte ook voor een efficiëntere administratieve afhandeling van asielaanvragen (lees: afschuiving). Hollande wil aan de grenzen van de EU “registratie centra” oprichten waar vluchtelingen onderverdeeld moeten worden in twee categorieën: zij “die door Europa met open armen ontvangen worden” en zij die “begeleid zullen worden”, wat een nette terminologie is voor “uitzetten”. Dit beleid zou aangevuld moeten worden met het opzetten van “opvangcentra voor vluchtelingen” in de “landen van herkomst of doortocht” (pays d’origine ou de transit), zoals Syrië en Libië. Hoe die opvangcentra eruit moeten gaan zien werd niet duidelijk. Wanneer het gewoon een eufemisme voor “vluchtelingenkampen” is, lijkt het geen verbetering van de huidige situatie te zijn.
Zoals gezegd steken Hollande’s toezeggingen magertjes af bij het beleid van de Duitse regering. Dat wordt waarschijnlijk voor een belangrijk deel ingegeven doordat Hollande de hete adem van het extreemrechtse Front National in zijn nek voelt. Hollande voelt er weinig voor het FN nóg meer munitie te verschaffen. Aan de andere kant voelt hij ook de druk van links, dat hem juist verwijt veel te weinig te doen. Volgens een hoofdredactioneel commentaar in het linkse Libération is het weliswaar een stap in de goede richting, maar bij lange na niet voldoende.
Hollande gaf in zijn toespraak tevens aan dat de Franse luchtmacht verkenningsvluchten boven Syrië uit gaat voeren, met als doel gegevens te verzamelen voor bombardementsvluchten op de stellingen van ISIS. Of dit veel zoden aan de dijk zal zetten, is maar zeer de vraag. Bombardementen zijn weinig effectief gebleken wanneer ze niet gesteund worden door grondtroepen. Aangezien geen Westers land bereid is grondtroepen in te zetten in Syrië, zou een dergelijke ondersteuning alleen afkomstig kunnen zijn van de troepen van de Syrische president Assad. Aangezien Assad een nog veel grotere slager is dan ISIS, is dat politiek echter niet te verkopen. Hollande lijkt vooral de indruk te willen wekken in elk geval iets – maakt niet uit wat – te doen, al is het maar om zijn gezicht te redden.