Extreemrechtse Vox wil Spaanse vakbonden verbieden

De extreemrechtse partij Vox wil de twee grootste Spaanse vakbonden verbieden en de leiders van die bonden achter de tralies zetten. De door Vox geleide vakbond Solidaridad moet de plaats innemen van de ‘vaderlandsloze gezellen’ van Comisiones Obreras (CC.OO) en Unión General de Trabajadores (UGT). 

Holle dreigementen? Nou, nee. Vox is inmiddels de derde partij van Spanje en kan mogelijk na de verkiezingen volgend jaar een coalitie vormen met de christendemocratische post-fascistische Partido Popular (PP).

Vernietiging van de georganiseerde arbeidersbeweging staat al sinds jaar en dag hoog op de agenda van fascistische bewegingen, van Mussolini tot Thierry Baudet. Vox is dan ook niet eerste ‘moderne’ fascistische partij die vakbonden wil verbieden. Onlangs presenteerde het Vlaams Belang een wetsvoorstel om Belgische vakbonden te verplichten een rechtspersoon te worden. Vakbonden zouden dan voor van alles en nog wat aansprakelijk gesteld kunnen worden, bijvoorbeeld voor de schade die een staking aanricht. De resulterende onzekerheid zou een stevige rem vormen op het organiseren van stakingen en acties. Wat uiteraard precies de bedoeling is van het VB.

Ook Geert Wilders koestert geen liefde voor de vakbond. Al in zijn Plan voor een nieuwe Gouden Eeuw pleitte Wilders voor het afschaffen van het algemeen verbindend verklaren van CAO’s (naast het afschaffen van het wettelijk minimumloon en versoepeling van het ontslagrecht).

Bron: Het Observatorium

Uitgelichte afbeelding: By Contando Estrelas from Vigo, España / Spain – Acto de Vox en Vistalegre, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73683317