Extreemrechts winnaar regionale verkiezingen in Andalusië

De extreemrechtse partij Vox is de grote winnaar van de regionale parlementsverkiezingen in Andalusië. De partij veroverde 12 zetels in het 109 leden tellende regionale parlement. Grote verliezers waren de sociaal-democraten die van 47 naar 33 zetels gingen.

De PSOE is sinds 1982 onafgebroken aan de macht in Andalusië. In theorie zou daar nu een einde aan kunnen komen wanneer rechts de gelederen weet te sluiten. Centrumrechts zou dan wél bereid moeten zijn in zee te gaan met Vox. Zowel de liberalen van Ciudadanos (Spaanse D66) als de christen-democratische PP hebben inmiddels aangegeven daar best toe bereid te zijn.

Vox wil abortus verbieden, de relatieve autonomie van Catalonië terugdraaien en – uiteraard – ‘illegale immigranten’ tegenhouden. De partij is ook een uitgesproken tegenstander van wetgeving tegen huiselijk geweld. Vrouwen moet volgens Vox wat minder kleinzerig zijn, zich terugtrekken achter het aanrecht en verder hun mond houden.

De regionale verkiezingen in Andalusië werden algemeen gezien als een graadmeter voor de populariteit van de sociaal-democratische regering in Madrid. Met die populariteit lijkt het dus niet al te best gesteld. Volgend jaar vinden er naast Europese verkiezingen ook nog gemeenteraadsverkiezingen en meerdere regionale verkiezingen plaats in Spanje.