EX-SP’er Sharon Gesthuizen stapt over naar Groen Links

Sharon Gesthuizen

Het voormalige SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is overgestapt van de SP naar Groen Links. Aanleiding is het partijstandpunt over vluchtelingen. 

De SP was in het verleden tégen het sluiten van vluchtelingendeals met Noord-Afrikaanse landen. Inmiddels is men echter van standpunt veranderd en worden dergelijke deals niet langer uitgesloten. Gesthuizen is het daarmee niet alleen inhoudelijk oneens, ze is ook van mening dat het besluit er door de partijtop op een ondemocratische manier is doorgedrukt, zonder dat de partijraad zich erover mocht uitspreken.

Gesthuizen vertegenwoordigde de open, vernieuwingsgezinde vleugel van de tamelijk autoritair geleide SP. In 2016 verloor ze de slag om het voorzitterschap van Ron Meyer, de kandidaat van de conservatieve leiding van de partij (lees: de clan rond de familie Marijnissen).

Het is natuurlijk een trieste zaak dat de SP – die over een enorm potentieel beschikt – nu volledig in handen is (of beter: blijft) van de conservatieve en autoritaire vleugel van de partij. Met Lilian Marijnissen als fractievoorzitter en Ron Meyer blijft de SP een bekrompen, nationalistisch bolwerk waarbinnen een échte socialist niks te zoeken heeft.

Bron: NOS