Eugenetica in GB: mensen met een verstandelijke handicap mochten niet gereanimeerd worden

In het Verenigd Koninkrijk is tijdens de tweede golf van de coronapandemie opdracht gegeven mensen met een verstandelijke beperking niet te reanimeren. Vermoedelijk zijn daardoor mensen wier leven gered had kunnen worden alsnog overleden.

Eerder had de regering al aangekondigd mensen met een verstandelijke handicap geen voorrang te verlenen bij vaccinaties. Dit ondanks het feit dat uit onderzoek blijkt dat zelfs mensen met een lichte handicap meer kans hebben om te overlijden als ze het coronavirus oplopen.

Uit cijfers van de NHS die vorige week zijn vrijgegeven, blijkt dat in de vijf weken sinds de derde lockdown begon, Covid-19 verantwoordelijk was voor 65% van de sterfgevallen onder mensen met een verstandelijke beperking. Uit cijfers van het Office for National Statistics blijkt dat het percentage voor de algemene bevolking 39% bedroeg.

Het is allemaal des te schrijnender omdat de levensverwachting voor mensen met een verstandelijke beperking tóch al zo’n 20 jaar onder het landelijke gemiddelde ligt.

Op Twitter ging deze wederopstanding van fascistische eugenetica niet ongemerkt voorbij:

Bron: de Guardian

Uitgelichte afbeelding: eugenetische propaganda van de nazi’s uit 1935 – Von Bundesarchiv, Bild 102-16748 / Georg Pahl / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5415569