Er woedt een orkaan door onze media

Er woedt een orkaan door onze media. Een orkaan van ontmenselijking, vooringenomenheid, antisolidariteit en plat racisme.
Hoe berichtten onze media over de gevolgen van orkaan Irma, de deur van Baudet en het onderzoek naar de politionele acties? En wat hebben die drie met elkaar te maken?
Een kleine analyse aan de hand van twee weken Nederlandse media.

Irma

Vanavond is de Nationale Actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van orkaan Irma, die Sint Maarten voor een groot deel heeft verwoest en ook andere eilanden zwaar heeft beschadigd. Maar hoe hebben Nederlandse media eigenlijk bericht over die enorme ramp, die volgens ABC News tot 70 % van de huizen verwoestte of zo zwaar beschadigde dat mensen er niet meer in kunnen leven?
Ontmenselijking

De mediaberichten in de eerste week na de ramp samengevat: ‘Zwarte mensen zijn gevaarlijk’.

Na de ramp kregen we eerst een week lang te horen hoe onveilig het bij die zwarte mensen is, en dat Sint Maarten voornamelijk bestaat uit plunderaars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit terwijl mensen uit Florida bijvoorbeeld in de Volkskrant zonder enig commentaar of negatieve connotatie werden gequoteerd dat ze de Walmart wel even leeg zouden gaan trekken als ze na de storm honger zouden krijgen – als witte mensen het doen is het blijkbaar geen plundering maar terecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder bij de bron, Grutjes.