In 2015 zal dan de plofkip niet meer in supermarkten verkrijgbaar zijn:
Binnenland Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. Ook krijgen de vleeskippen vanaf dat jaar meer ruimte en afleiding, bevestigt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL aan persdienst Novum. (NRC)
Maar Wakker Dier is er niet van onder de indruk. Het betreft slechts relatief marginale aanpassingen. Tien procent meer ruimte, 6 uur het licht uit ipv 4, en ‘slechts’ 50 ipv 65 gram per dag groeien. Daarmee haalt men nog steeds geen enkele ster voor het zogenaamd Beter Leven kenmerk.
Wit u dat nog steeds 95% van de in Nederland gefokte kippen plofkip is?
Dit is gewoon goedkope reclame, de kip heeft hier niks aan.
Ik ben toch een echte omnivoor maar de enige oplossing is minder vlees eten. Voor mij is iedere dag een lap vlees ook niet nodig. Zolang wij willen kopen zullen de supermarkten aanbieden.
“… Zolang wij willen kopen zullen de supermarkten aanbieden…”
Die is leuk.
Heb jij, of wie dan ook, ooit gevraagd om zo’n vol met troep gespoten stuk vlees? Wil jij, of wie dan ook, liever zo’n vol met troep gespoten stuk kopen? Terwijl er gezonde(re) alternatieven zijn?
Ik blijf mij er iedere keer over verbazen, dat ‘de klant’ dit wil – volgens de verkopers dan. Schermen met onderzoekjes onder anderhalf man en een paardekop, toont aan dat ‘wij’ (consumenten) dit willen?
Feit is gewoon, dat veel mensen hun dagelijkse boodschappen niet meer _kunnen_ betalen. En dat menig daarom, -al noodgedwongen en onwetend-, dit soort producten aanschaft. Dit naast de vele B-producten, welke veelal niets anders zijn dan A-producten in een goedkoper jasje (verpakking). Iets minder winst op, is nog steeds -al dan niet frauduleus verkregen- winst voor.
“Feit is gewoon, dat veel mensen hun dagelijkse boodschappen niet meer _kunnen_ betalen.”
Dat geldt (gelukkig) voor een klein deel. De meesten willen niet veel betalen voor eten en kopen daarom zoveel rotzooi. Kwestie van prioriteiten stellen. Wil je goed eten, of een dure auto, duur wonen, derde flat screen tv, vierde iphone, etc.
Wij hebben het niet breed, maar na huur is eten onze tweede post. We eten graag lekker en goed.
@1 Nou, die legbatterij-eieren heeft men er toch wel uit gekregen. Je kunt het ook gewoon via regelgeving doen, dat soort dingen moet je niet aan de asociale markt overlaten.
@4 Laurent.
De legkippen hadden een verschrikkelijk leven.
Ik heb er eens eentje gered van de slacht.
Zag er werkelijk vreselijk uit.
Bijna geen veren, misvormde poten etc.
Kwam bij mijn andere kippen.
Pas na 1 jaar werd het weer een scharrelende kip.
Marc, GJ heeft voor mij gelijk. Natuurlijk vraagt niemand om een ongezonde volgespoten dier om te consumeren. Waar een consument wel om vraagt is veel voor weinig geld. Plus de luxe van elke dag vlees eten is er ingeslopen. Nergens voor nodig om elke dag vlees te eten. Je kunt best een paar dagen zonder in een week. Vegetariërs eten het nooit en doen het ook gewoon goed. Maar vlees eten is een ingeslopen gewoonte geworden, ‘men’ heeft er recht op of (net zo erg) het is een gewoonte geworden. Mensen eten niet meer met liefde en aandacht voor dat wat ze kunnen eten. Ook maakt het ze niks uit waar het vandaan komt en hoe het groeit, als het maar veel voor weinig is. De consument ten top.
Ben het met je eens dat iedere dag vlees niet nodig is. Sterker nog, de vegetarische keuken is m.i. zéér smaakvol en vooral uitgebreid! Zelf eet ik 1-2 keer per week vlees. Mede omdat ik vlees óók heerlijk vind, maar dat verder terzijde.
@3, voedselbanken; waar een substantiëel deel van de Nederlands bevolking noodgedwongen gebruik van _moet_ maken. Naast deze, zijn er nogal wat Nederlanders die amper de overdrachtelijke eindjes aan elkaar kan knopen. Op een bevolking van zo’n 16 miljoen, kan een groot deel niet naar behoren en op een gezonde wijze voedsel tot hen nemen. Velen van deze wijken (mede) daarom uit, naar de goedkopere producten. Zeker zijn er ook mensen die dit soort ranzige producten aanschaffen, om geld voor andere zaken te verkrijgen. Menseigen, zou ik het bijna willen noemen. Voorbeeld: Toen de Aldi hier “net” in Nederland was, waren het voornamelijk de ‘iets beter gesitueerden’ die hun boodschappen daar aanschaften. Onderzoeken uit die tijd wezen dat o.a. uit. Helaas kan ik deze niet terugvinden, in deze tijd/ op het internet.
Het verschil vandaag de dag? Een aanschafsprijs van 4-6 Euro voor een kilo ‘plofkip’, of zo’n 40 Euro ‘goede kip’ bij de biologische winkel. Wie het laaste _kan_ betalen, mag zich bijzonder gelukkig prijzen (no pun).
@4, zie o.a.:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1321344
“…Welk ei moet je kopen voor een tevreden kip: gewoon, scharrel, gras of bio, spotgoedkoop of peperduur. Maar per 1 januari van dit jaar zijn die zorgen voorbij: de legbatterij is verboden verklaard…”
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/25/een-nieuw-voedselschandaal-duitse-boeren-oneerlijk-over-eieren/
http://www.nu.nl/binnenland/3335255/nederland-speelt-rol-in-duitse-eierfraude.html
@4, Laurent, terecht opgemerkt dat de markt in wezen asociaal is.
@2 “Terwijl er gezonde(re) alternatieven zijn?”
bedoel je dit alternatief:
“Het verschil vandaag de dag? Een aanschafsprijs van 4-6 Euro voor een kilo ‘plofkip’, of zo’n 40 Euro ‘goede kip’ bij de biologische winkel. Wie het laaste _kan_ betalen, mag zich bijzonder gelukkig prijzen”
Want dan spreek je je een heel klein beetje tegen natuurlijk. 😉 Dat is een alternatief voor de happy few.
@5: vrijwel alle “bedrijfskippen” hebben een rotleven. Ook de zogenaamde scharrelkippen.
In welk opzicht spreek ik mij tegen, GJ_?
Ik maak m.i. tevens duidelijk, dat er ook een fors aantal ‘unhappy few’ zijn. En de al dan niet ‘gezonde keuze’ die deze en gene (noodgedwongen) moet maken, dit al dan niet vanuit een min of meer materialistische keuze (tv/ iphone/ etc).