Het einde van het Metropole Orkest

Ja, als het zichzelf kunnen bedruipen het enige criterium is voor het handhaven van bepaalde projecten kan bijna geen enkel groot orkest blijven bestaan. Ook het Metropole Orkest niet.

Het klink heel gezond-verstanderig, dat zichzelf kunnnen bedruipen. Maar hoe denk u dat een maatschappij met alleen zichzelf bedruipende instanties en organisaties eruit ziet? Ik zou zeggen, gaat u eens op vakantie naar Amerika, en dan vooral naar een gebied ver van de mega-grote steden.

Als u gaat winkelen is dat op een soort van industrieterrein. Als u denkt ‘het is weekend, ik ga eens gezellig ergens zitten op een mooi plekje’, dan is dat er meestal niet. De plaatselijke Starbucks is nog het gezelligst. Maar dan moet u wel in de rij gaan staan voor uw koffie. Personeel om u te bedienen is namelijk inefficiënt. En mooie gebouwen bouwen te duur. Niet dat wij daar in Nederland anders over denken; sinds 1945 is er hier namelijk ook zo goed als geen mooi gebouw meer neergezet. Niet dat we daarvóór zo idealistisch waren, maar toen was het nog makkelijker bouwvakkers uit te buiten.

Waar gaat u heen in Nederland op zulke momenten? Naar een mooie stad in de buurt, zoals Maastricht, Amsterdam, Den Haag. Waar dacht u dat al die oude, monumentale gebouwen van betaald zijn, die kerken, die mooie parken? Niet door Coca Cola of Apple.

Ok, sommige ervan zijn wel degelijk door privé kapitaal verwezenlijkt. Maar veel dingen kunnen alleen door een gezamenlijke inspanning van de samenleving blijven bestaan. Op zich is het redelijk dat dat dan ook wel door een redelijk deel van de samenleving wordt gesteund. Maar soms gaan er dingen verloren waarvan je weet dat ze waardevol zijn, ook al weet niet iedereen dat. En dat maakt een kwestie als die van het Metropole Orkest wel schrijnend.

Van de andere kant; moet een pindakaasvloer van Wim T. Schippers gesubsidieerd worden? (ik zeg er nu trouwens gelijk bij dat ik niet weet of die gesubsidieerd was, maar de vraag is wel interessant).

Ik kom er ook niet helemaal uit, hoe te beslissen iets te subsidiëren of niet, dat merkt u wel.

Zowel extremistische zelf-bedruiping als onvoorwaardelijke subsidiëring leiden tot onacceptabele situaties.

5 gedachten over “Het einde van het Metropole Orkest”

  1. In de USA worden dit soort orkesten vaak wél gesubsidieerd , meestal op staats of stads niveau , Maar daar doet men ook op scholen nog aan muziek …

  2. @2 Ze moeten stoppen omdat het orkest geen subsidie meer krijgt,kunst die subsidie krijgt is een linkse hobby,volgens onze gloorkeuf,dus…

Reacties zijn gesloten.