Een stikstofonderzoekje

-Goedemorgen, spreek ik met iemand van de Adviescommissie Ethics & Research?
-Spreekt u mee, Doktor Wunder is mijn naam.
-Goed, Doktor, ik heb een vraagje. We zijn bezig een onderzoekje op te zetten naar de gevolgen van stikstof in het milieu, onze opdrachtgever is iemand die voertuigen bouwt. Nu denken we dat het allemaal wel meevalt en we zouden eigenlijk een stel klaslokalen tijdelijk licht van stikstof willen voorzien en aansluitend meten of het inderdaad meevalt.
-Wat een prachtig plan! Lege klaslokalen, neem ik aan?
-Nee, nee, klaslokalen met heel veel kinderen. En dan meten we de stikstof en bekijken welk effect dat heeft op ademhaling en gedrag van die kinderen.
-O, nou… Het zijn kinderen. Normaliter betaalt u mensen die meewerken aan uw research. Hoe wilt u dat nu dan aanpakken? U kunt dit niet doen zonder enige vorm van compensatie.
-Wij financieren een weekje naar hartje Berlijn voor twee 5de klassen. En meten daar ook, trouwens.
-Een dubbele score, dat is slim. Maar u geeft er dus wel iets voor terug?
-Gratis verblijf, eten, drinken, een uitje naar het Holocaustmonument, een uitstapje naar de Müggelsee, voor de frisse Luft. We hebben alles al zo goed als geregeld.
-Dat is mooi. Nou, dat lijkt me ethisch wel in de haak. Zij doen wat voor u, u doet wat voor hen. Het is een mooie deal, die frisse lucht compenseert heel aardig de eerder aangebrachte vervuiling.
-Dan heb ik nog een vervolgvraagje…
-Zegt u het maar.
-Vervolgonderzoek zouden we eigenlijk met baby’s willen doen. Omdat die relatief zwak zijn. Als die er ook relatief ongeschonden uitkomen, zitten we goed met ons onderzoek. Dan kunnen we voorlopig even vooruit.
-Baby’s, zei u? Mmm, baby’s zijn wat moeilijker te compenseren. En stel dat er een met astma bij zit!
-Die zeven we er van tevoren uit.
-Als u zeker weet dat er geen blijvende schade wordt aangericht in die kleine babylijfjes, lijkt het mij… Nou ja, er is niets op tegen eigenlijk. Weten die baby’s veel… Maar u moet de baby’s en hun ouders wel rijkelijk compenseren. Het zou ethisch niet verantwoord zijn om zoiets umsonst te doen. U moet uw verantwoordelijkheid nemen.
-Prima, Doktor Wunder. U hoort nog van ons.
-Nou, dat hoop ik niet eigenlijk. Ik zou dit verder niet aan de grote klok hangen. Ethisch is het allemaal wel te verdedigen, maar u weet hoe gevoelig sommige zaken liggen. Voor je het weet, probeert de een of andere journalist er een slaatje uit te slaan. Niet echt een betrouwbaar volkje.
-Wordt dit gesprek opgenomen dan?
-Je weet het nooit. Ik zei toch: journalisten zijn…
-Ik begrijp het. We blijven onder de radar. Bedankt.
-Geen dank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.