Een nieuwe lente, een nieuwe Bolsonaro

Het zijn de universiteiten. Het zijn de journalisten. Het is de culturele sector. Uiteraard zijn het de immigranten. Het partijkartel. De architectuur. Het zijn de boreale oikofoben, beste mensen. Of zoiets. Laten we het vooral helder houden: het is fascisme. Nederland was vannacht getuige van een fascistsche oproep naar ‘het front’ op te trekken, verpakt in pseudoliteraire lullepraat. Hallo, meneer de Uil. Welkom in Fabeltjesland.

Het Forum heeft geen volwassen politiek programma. Geen aantoonbare bestuurlijke ervaring. Het Forum heeft alleen Baudet. En bij Baudet gaat het alleen om Baudet. Een politiek leider die ons parlement in het Latijn toespreekt, bij een debat in militair carnavalstenue verschijnt en zijn bepoederde reet afveegt met de bescheiden wens een dagje geen campagne te voeren uit eerbied voor de slachtoffers van een ongehoord monsterlijke schietpartij.

Baudet heeft schijt aan democratie. Schijt aan ons parlement. Maar volgt keurig het handboek Bolsonaro: misbruik de clickbaitgeile media, zet politieke tegenstanders weg als guurlinkse dwaallichten en pis met volle kracht over immigranten, moslims en andere nieuwe Nederlanders heen. En dit alles opgeleukt met een nationalistisch, gefabuleerd verleden. Hallo, meneer de Uil. Waar brengt u ons naartoe?

Geen politicus die hem aanpakt. Geen journalist die hem lastige vragen stelt over zijn fascistische stokpaardjes: zuiveren en omvolken. Baudet is een klimaatontkenner die op arrogante toon het ontslag van een weerman eist. Heeft iemand hem daarvoor ter verantwoording geroepen? Welnee. Thierry is tenslotte ‘fris’. Net zo fris als Trump die hard op weg is zijn land en de wereld te slopen en leeg te plunderen. Op de thee bij een Noord-Koreaanse massamoordenaar en met een man die de bijl in de longen van de wereld wil zetten, de racist en homohater Bolsonaro. In dat frisse hoekje voelt Baudet zich thuis.

Maar het is nog niet gedaan. De polder is taai. Het Forum zal coalities moeten aangaan. En krijsen vanaf de zijlijn is iets anders dan een provincie besturen. En dat gaat niet lukken met een fascistische editie van de Fabeltjeskrant. Zelfs Wilders, een meer ervaren bankzitter, zag geen kans om vanuit een ideale gedoogconstructie zijn agenda uit te voeren. Behalve dan de sloop van de culturele sector maar daar kraait in Nederland sowieso geen haan naar.

In de Eerste Kamer zal Forum nutteloos in de bankjes belanden. Na Thierry’s pathetische uithaal naar Rutte vermoed ik dat de VVD opnieuw per onderdeel zaken zal doen met de plooibare Klaver (hoezo felicitaties?) en de politiek gemarginaliseerde Asscher. Of, ik moet het hem nageven: de enige politicus die gedurende de campagne ouwe haatzak Wilders een keer op zijn falie gaf, Rob Jetten. Ondertussen kan Nanninga zich twee jaar tegoed doen aan de vleeskroketten in de parlementskantine. Vreet je maar een darmvervetting, dobberdoos.

En het protest zwelt aan. Het onderwijs, het openbaar vervoer, de klimaatcrisis. Forum heeft geen antwoorden. Geen oplossingen. Alleen het wegwapperen van Lavendelboy. Het zal uiteindelijk niet genoeg zijn. Forum zal door de mand vallen. Baudet zal bestuurlijk door het ijs zakken. Tenminste: als pers en politiek weer gewoon hun werk gaan doen. En niet als hijgerige groupies de kont van een mislukt romancier en nazileeghoofd blijven kussen. Daar zit de angel. Daar schiet onze democratie momenteel tekort. Daar zullen we de slag om onze unieke politieke polder moeten beslechten. Ten strijde dus. We hebben alles te verliezen.