Eén keer per week aangehouden worden, gewoon omdat het kan

Stelt u zich eens voor dat u een keer per week wordt aangehouden door de politie. Soms twee keer, en dan soms ook nog door dezelfde agenten, af en toe. Terwijl u gewoon op weg naar uw werk bent. Ik kan me er helemaal niks bij voorstellen.

Twee tot drie keer per week onterecht staande gehouden worden omdat je in een mooie auto rijdt en een kleurtje hebt. Dat gebeurt vaak, zo blijkt uit een onderzoek. Onderhoudsmonteur Samim Abdulsalim is bekend met het fenomeen etnisch profileren, net als veel collega’s bij het telefoonbedrijf waar hij werkt in Rotterdam. (NOS)

Ik ben slechts drie keer aangehouden in mijn bijna drie-en-vijftigjarige leven, lang geleden. Twee keer in Duitsland. Eén keer omdat ik bergaf met een aanhanger een vrachtwagen inhaalde, en de andere keer tot lichte verbazing van de al wat oudere agent die me stopte, omdat ik zojuist een klas van 30 agenten in opleiding met 65 km/h voorbij was gereden die op de stoep met een flitsapparaat stonden te oefenen. Ja, ik rij wel vaak, maar nooit veel te hard. Oh ja, en twee jaar geleden een keer voor een alcoholcontrole.

Maar verder dus nooit. Stelt u zich eens voor wat dat met je doet, elke week worden aangehouden omdat je er anders uitziet, terwijl half Nederland je als Marokkaan zijnde toch al dagelijks de huid volscheldt, terwijl politici roepen dat er minder van jou moeten komen. En maar zeuren over gebrek aan loyaliteit met Nederland en dubbele nationaliteiten.

Toch vindt Elma Drayer dat dat weliswaar vervelend is maar dat we nu ook weer niet moeten overdrijven. De politie moet nu eenmaal op haar intuïtie kunnen vertrouwen, want ze hebben niks anders. En dan hou je dus gewoon Marokkanen in Volkswagen Golfs aan.

In het Verenigd Koninkrijk heeft men al lang het zogenaamde stopformulier ingevoerd, zodat het expliciet duidelijk wordt als agenten mensen aanhouden puur op uiterlijke kenmerken. En wat bleek: de pakkans van criminelen was er gewoon groter door geworden, dus aan die intuïtie van agenten hebben we blijkbaar niet zoveel. Maar in Nederland willen we daar nog niet aan, want alles is hier helemaal anders en wij zijn sowieso niet racistisch, en iedereen die tegen Zwarte Piet is moet terug naar de jungle.