Een jaar voor een grap over het opblazen van Carrero Blanco

Op 20 december 1973 werd de auto van Carrero Blanco, de beoogde opvolger van Caudillo Franco in Spanje, grondig de lucht in geblazen door een commando van de Baskische bevrijdingsbeweging ETA. Niet zachtzinnig, maar zeker als men al zo’n 35 jaar onder de fascisten zucht hoeft men niet zachtzinnig te werk te gaan.
Zou je denken. Maar Spanje heeft nooit een officieel bevrijdingsmoment gekend, zoals Italië en Portugal. Libertad sin ira, wilde het Eurovisielied, Vrijheid zonder wrok. De ETA werd en wordt een terroristenorganisatie genoemd, ook tot nu toe in de internationale pers, niet als bevrijdingsbeweging – voor Spanje of Baskenland.

Grappen maken over het opblazen van die auto (“De ETA had een ruimtevaartprogramma” bijvoorbeeld) wordt in het door postfranquisten bestuurde, nooit gezuiverde Spanje niet licht opgenomen. De 21-jarige twietster Cassandra Vera (haar bio bevat een davidsster en de zelfomschrijving Chica transgénero, je weet nooit of het geen rol speelt) heeft een aantal grappen van die strekking gemaakt waarvoor zij inmiddels tot een jaar gevangenisstraf is veroordeeld – wegens het verheerlijken van terrorisme en minachting voor de slachtoffers van terrorisme, zo luidt de aanklacht.
Het is onwaarschijnlijk dat zij inderdaad zal worden opgesloten, maar zij zegt dat haar leven verwoest is.
Ook de kleindochter van het slachtoffer, namens wie het proces zou hebben moeten plaatsvinden, vindt de vervolging en veroordeling een bewijs dat er in Spanje geen vrijheid van meningsuiting is.

Zie ook hier.

Een Italiaans (!) speelfilmfragment over het opblazen van Carrero Blanco’s auto.