Volgens The Intercept staat Ecuador op het punt Julian Assange uit te leveren aan Groot-Brittannië. Assange zit al zes jaar ondergedoken in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.
Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Justitie in dat land beschuldigde hem van verkrachting. Zweden heeft de aanklacht inmiddels laten vallen, maar Groot-Brittannië wil hem nog steeds arresteren omdat hij de wet overtrad door gaande het onderzoek naar de Ecuadoriaanse ambassade te vluchten. Assange is bang dat de Britten hem uit zullen leveren aan de VS, waar men nog een appeltje met hem te schillen heeft. In Washington stelt men hem verantwoordelijk voor het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hoe reëel die angst is, is niet duidelijk. Assange is de afgelopen jaren uit de kast gekomen als (extreem)rechtse activist en fanboy van zowel Poetin als Trump.
Ecuador is Assange al langer liever kwijt dan rijk, iets wat de Australische ‘onderzoeksjournalist’ volledig aan zichzelf te wijten heeft. Tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 publiceerde Wikileaks e-mails van de Democratische Partij die door Guccifer 2.0, een mantelorganisatie van de Russische militaire inlichtingendienst GRU, gestolen waren, iets waarvan Assange op de hoogte moet zijn geweest. Assange (en Wikileaks) zagen er zelfs geen been in een smerige complottheorie te verspreiden om hun échte bron buiten schot te houden. Volgens hen zou Seth Rich, een medewerker van de Democratic National Committee (DNC), vermoord zijn omdat hij de de hackers en Wikileaks van informatie zou hebben voorzien. In werkelijkheid kwam Rich om het leven bij een mislukte roofoverval.
Assange’s wat àl te uitdrukkelijke interventie ten faveure van Trump werd hem door Ecuador niet in dank afgenomen. Zijn toegang tot internet werd tijdelijk afgesneden en hij werd gedwongen een verklaring te tekenen dat hij zich tijdens zijn verblijf in de ambassade zou onthouden van verdere politieke inmenging. Toen Assange zich eerder dit jaar weer eens niet kon beheersen en zijn steun uitsprak voor het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven, waren de Ecuadorianen het definitief spuugzat. Assange mocht geen contact meer hebben met de buitenwereld en zijn toegang tot internet werd opnieuw afgesneden, dit keer definitief.