Economie Latijns-Amerika moet groener

Het afremmen van de ontbossing is niet genoeg. Ook de economie zelf in Latijns-Amerika moet fors groener. Dat zeggen experts aan de vooravond van de VN-klimaattop van 1 tot 12 december 2014 in Lima, Peru.

Als het over klimaatverandering gaat, kan Latijns-Amerika wel wat verwezenlijkingen voorleggen. Vooral het afremmen van de ontbossing in het Amazonegebied is een stap vooruit. In het Braziliaanse deel van de Amazone daalde de ontbossing de laatste tien jaar met 80 procent, volgens officiële cijfers.

Dat is echter lang niet voldoende, zegt Roberto Smeraldi, directeur van Amigos da Terra-Amazônia Brasileira. De Latijns-Amerikaanse economie hangt nog veel te zwaar af van fossiele brandstoffen en andere oorzaken van CO2-uitstoot.

Laboratorium

“We moeten af van het idee dat een consensus in Latijns-Amerika moeilijk te bereiken is”, zegt Smeraldi. “We hebben heel wat nieuwe ervaringen opgedaan op tal van domeinen. De regio is een belangrijk laboratorium voor de kennis over klimaatverandering.”

Volgens Smeraldi zijn nieuwe allianties nodig, via bilaterale en regionale akkoorden, om de positie van Latijns-Amerika in de klimaatonderhandelingen van december 2014 in Lima en van december 2015 in Parijs te verstevigen. Brazilië zou een leidende rol kunnen spelen in die onderhandelingen, maar het land gebruikt zijn potentieel aan natuurlijke hulpbronnen te weinig om zijn economie CO2-arm te maken, zegt Smeraldi. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be