Dwangarbeid voor de rechter

De FNV sleept twee gemeentes die uitkeringsgerechtigden jarenlang gratis lieten werken in het kader van de participatiewet voor de rechter. De bond vindt dat ze recht hebben op een minimumloon.

Mensen in de bijstand vouwden in Aalten en Oude IJsselstreek sinds 2011 zonder enige beloning nepbloemen, die vervolgens goedkoop in tuincentra werden aangeboden. Ook plakten ze enveloppen en rooiden ze bomen. Volgens FNV was het werk ,,vernederend, onveilig en uitzichtloos”. Het droeg ook niet bij aan een succesvolle re-integratie, aldus de bond. (Schulinck)

Uitstekende zaak, dat deze schandalige uitbuitingspraktijk, die in Nederland gewoon WET is, ingevoerd door de altijd sterke en sociale Jetta Klijnsma, via de rechter aangepakt wordt. Het lijkt zo onderhand de enige manier waarop de burger zich hier nog tegen zijn eigen regeringen kan verdedigen, want op een andere partij stemmen leidt slechts tot hetzelfde beleid dat men in Den Haag allang overeen gekomen was, alleen met een ander politiek jasje.

De gemeenten spreken ook tegen dat er over de ruggen van de bijstandsgerechtigden geld is verdiend. De inkomsten zouden rechtstreeks terugvloeien naar het budget dat wordt aangewend om mensen die moeilijk aan werk komen te helpen en begeleiden.

Ja, en? Dat budget moet evengoed niet over de ruggen van gratis werknemers worden bijeengeroofd.

De uitvoering van de participatiewet *onderdrukt braakneiging* varieert weliswaar per gemeente, zo is het werktraject in Eindhoven beperkt tot 12 weken, maar het blijft fundamenteel onrechtvaardig mensen tot werk te dwingen voor een bijstandsuitkering waarvoor gewoon loon betaald zou moeten worden. En dat alleen maar omdat men een bijstandsuitlering AANGEVRAAGD heeft, en het nog niet eens zeker is dat men die ook krijgt.