Duizenden actievoerders stoppen één van de grootste kolenmijnen van Europa

Meer dan 5.000 klimaatactivisten van over heel Europa leggen één van Europa’s grootste steenkoolmijnen stil in een massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid onder de naam “Ende Gelände”. Onder hen bevinden zich ook meer dan 200 Belgen (en 150 Nederlanders), die eerder deze week naar de regio afgereisd zijn.

“We bevinden ons middenin een klimaatcrisis, maar de overheid onderneemt geen actie. Daarom moeten we zelf radicale acties ondernemen. Met duizenden mensen gooien we onze lichamen in de strijd om mijnbouw en steenkooltransporten te stoppen”, zegt Nike Mahlaus, woordvoerder van de actie.

Voor veel deelnemers is dit hun eerste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarom reisden met de Belgische bus ook trainers van het trainerscollectief Tractie mee. Zij gaven ter plaatse, maar ook reeds op voorhand in België, trainingen om deelnemers voor te bereiden op dit soort van acties.

“Zo’n training geeft je echt het gevoel dat je samen met anderen een verschil kan maken. Ik doe dit voor het eerst, maar ik voel me wel voorbereid. Natuurlijk ben je altijd een beetje bang en onzeker, maar de training gaf me wel de moed om mee te doen”, aldus een van de deelnemers aan de training.

De actievoeders verklaren ook hun solidariteit met de dorpen en het Hambachbos die bedreigd worden door de uitbreiding van de mijnbouwactiviteiten. Ze beschouwen burgerlijke ongehoorzaamheid als noodzakelijk “om onze toekomst te redden.” “Samen strijden we voor een goed leven voor alle mensen en toekomstige generaties”, alsnog Nike Mahlhaus.

– Via De Wereld Morgen