Duitse sociaal-democraten denderen richting afgrond

De SPD in betere tijden

De oudste sociaal-democratische partij van Europa, de Duitse SPD, dendert in navolging van de Nederlandse en Franse collega’s met gesloten ogen en de voet op het gaspedaal richting afgrond. Volgens de laatste peiling zou de voormalige brede volkspartij bij verkiezingen nog maar op 16,4% van de stemmen kunnen rekenen, een historisch dieptepunt.

Tijdens de verkiezingen vorig jaar leed de SPD een forse nederlaag. De partij besloot – heel verstandig – in de oppositie te gaan, maar kwam daarop terug nadat de onderhandelingen tussen CDU/CSU, Groenen en FDP over de vorming van een coalitie mislukten. Voor de keuze gesteld tussen nieuwe verkiezingen en de vorming van een Grote Coalitie met de christen-democraten, koos de SPD onder druk van de rechtse partijleiding voor het laatste. Toen men onderweg ook nog partijleider Martin Schulz bij het oud vuil zette was de chaos binnen de partij compleet.

De enige sociaal-democratische partij die het electoraal goed doet is het Britse Labour met de ouderwets linkse partijleider Jeremy Corbyn. Daar zit ergens een les verscholen, denk je dan als buitenstaander. Jammer genoeg weigert het sociaal-democratische establishment elders in Europa die les te leren.

Vooral de conservatieve CDU/CSU lijkt te profiteren van de val van de sociaal-democraten. De CDU/CSU staat voor het eerst in tijden weer eens op winst en zou volgens de peiling 33% van de stemmen in de wacht slepen. Ook de Groenen profiteren en boeken een winst van 2%. De fascistische AfD verliest licht, Die Linke en de FDP blijven gelijk.

.Bron: Spiegel Online