Duitse regering voert weer grenscontroles in

De Duitse regering voert weer grenscontroles in, vooralsnog uitsluitend aan de grens met Oostenrijk. Dat heeft de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) aan het eind van de middag verklaard. De afgelopen dagen zijn alleen al in Beieren tienduizenden vluchtelingen gearriveerd.  De Bondsregering staat onder sterke druk van de Beierse CSU iets te doen aan de toestroom van vluchtelingen, waarvan het merendeel afkomstig is uit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten.

Fluchtl. images
Illustratie: huffingtonpost.de

Op Twitter wordt al geroepen dat dit het einde van het Verdrag van Schengen – dat het vrije verkeer van personen binnen de EU regelt – in zou luiden, maar dat is wat overdreven.  Onder bepaalde omstandigheden kunnen landen het verdrag tijdelijk buiten werking stellen. Duitsland beroept zich nu op die bepalingen.

Eerder al haalde de leider van de SPD, Sigmar Gabriel, hard uit naar andere Europese landen, die hij verweet te weinig te doen om vluchtelingen op te vangen. Volgens Gabriel laat de rest van de EU Duitsland alleen opdraaien voor alle problemen, een niet geheel onjuiste constatering.  Het aantal vluchtelingen dat door andere landen opgevangen wordt, steekt schril af bij de 400.000 vluchtelingen die Duitsland dit jaar alleen al opgevangen heeft.

UPDATE: de persverklaring van de Duitse regering vind je hier.