Duitse arts: Pussy Riot-activist waarschijnlijk vergiftigd

Pjotr Werzilow English: Jenya DeminaРусский: Женя Демина [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
De Russische activist Pjotr Werzilow is waarschijnlijk vergiftigd met een middel dat het zenuwstelsel aantast. Dat heeft een Duitse arts verklaard. Werzilow ligt momenteel in een ziekenhuis in Berlijn. Hij is er nog steeds slecht aan toe, maar verkeert buiten levensgevaar.

Werzilow werd vorige week dinsdag plotseling onwel, waarna hij naar een ziekenhuis in Moskou werd overgebracht. Volgens zijn vriendin Weronika Nikulschina kon hij niet meer spreken, lopen of praten. De symptomen traden volgens Nikulschina op nadat Werzilow in een gerechtsgebouw in Moskou iets gegeten had.

Werzilow is nauw gelieerd aan het punkcollectief Pussy Riot. Daarnaast is hij verbonden aan de regeringskritische website Mediazona.

Eerder dit jaar werd Werzilow wereldberoemd toen hij samen met enkele leden van Pussy Riot tijdens de finale van het WK-voetbal in politie-uniform het veld bestormde. Ze wilden daarmee protesteren tegen politiegeweld in Rusland, met name tegen politieke dissidenten. Het leverde Werzilov en de andere activisten een wekenlange gevangenisstraf op.

Critici van maffiapresident Poetin komen met enige regelmaat op een ongelukkige wijze aan hun einde. Sommigen eindigen met een kogel in het achterhoofd, anderen worden vergiftigd. Opmerkelijk genoeg worden de daders nooit gevonden.