Dubbele stem voor Transsylvaniërs bij Hongaarse verkiezingen

‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere.’ Deze beroemde absurditeit komt uit Dierenboerderij (Animal Farm) van George Orwell. Hoewel al veel leiders gestalte hebben geprobeerd te geven aan de politiek die de zin symboliseert, neemt de nieuwe poging van Viktor Orbán, premier van Hongarije, een wel heel letterlijke vorm aan. Hij wil de stem van Hongaarse Transsylvaniërs dubbel laten tellen bij Hongaarse verkiezingen. Volgens zijn argumentatie zijn de streekgenoten van Dracula in de geschiedenis door veel leed getroffen en dat rechtvaardigt een dubbele stem.

In aanmerking komende Transsylvaniërs zijn Roemenen van Hongaarse origine. De meesten wonen nog steeds in Roemenië, hebben soms nooit een stap in Hongarije gezet, maar hebben van Orbán wel stemrecht in Hongarije gekregen. Dat is op zich al tamelijk absurd. Ze hebben echter geen last van de verschrikkingen die Orbán in Hongarije doorvoert. Wel bestaat er nogal wat animositeit tussen Roemenen en Hongaren in Transsylvanië (ook wel Zevenburgen genoemd). Zo voelen leden van de Hongaars sprekende minderheid zich achtergesteld ten opzichte van ‘echte’ Roemenen. Ze ervaren steun van Orbán en hij is onder hen enorm populair.

Orbán doet er alles aan om zijn macht te behouden en tevens democratische verkiezingen te houden teneinde EU-subsidies op te blijven strijken. Als Hongaren in eigen land worden gediscrimineerd ten opzichte van buitenlanders, dan moet dat kunnen, vindt de Hongaarse premier daarom.