Donald Trump verenigt het land, tegen zichzelf

Op dag drie schakelt Trump gelijk al in de volle narcistische persoonlijkheidsstoornis hebbende dictatormodus, door te ontkennen dat er niet zo heel veel personen aanwezig waren bij zijn inauguratie, of in elk geval veel minder dan bij Obama’s inauguratie. Iets dat eenvoudigweg door foto-opnamen weerlegd kan worden (zie link). Hij heeft zelfs zijn persvoorlichter Sean Spicer op televisie tekeer laten gaan tegen die toch zo achterbakse en desinformerende Lügenpresse. Ja sorry, Godwins zijn nu eenmaal niet te vermijden bij deze types.

Tegelijkertijd is Trump er wel degelijk in geslaagd het land te verenigen, en wel TEGEN hem zoals ik ergens las. En op ongelooflijke schaal. Het begint namelijk duidelijk te worden dat de Women’s March gisteren in de Verenigde Staten de allergrootste eendaagse protestactie in de geschiedenis is geweest:

Martin Luther King’s March on Washington DC (1963), where he gave the historic “I Have a Dream” speech: 250,000

Anti-Vietnam war protest in Washington DC (1969) – 500,000-600,000

Anti-Nuclear March in NYC Central Park (1982) – 1 million

March on Washington DC for Lesbian, Gay, and Bi Equal Rights and Liberation (1993) – Between 800,000 and 1 million

Protest against the Iraq War in cities across America (2003) – 500,000

Women’s March in cities across America (2017) – 3.1 million.

(US Uncut)

De schattingen lopen sinds dit overzicht zelfs op naar de 4 miljoen(!) demonstranten, alleen al in de VS. Dit is werkelijk gigantisch.

Hieronder een overzicht op de kaart van de VS:

Te verwachten valt dat dit Trump alleen maar verder in zijn narcistische fantasiebubble zal doen kruipen, maar de rest van zijn kabinet en de Republikeinse partij zal zich beslist nog eens achter de oren krabben.

Een scenario zoals Robert Reich – ex-minister van arbeid onder Bill Clinton – beschrijft op zijn Facebookpagina, dat hij te horen kreeg van een bevriend Republikeins oud-congreslid, lijkt niet onwaarschijnlijk:

“Him (laughing): They like Pence.

Me: What do you mean?

Him: Pence is their guy. They all think Trump is out of his mind.

Me: So what?

Him: So the moment Trump does something really dumb – steps over the line – violates the law in a big stupid clumsy way … and you know he will …

Me: They impeach him?

Him: You bet. They pull the trigger.”

Van Trump is wel af te komen, maar het eerste moment waarop de Republikeinse agenda de voet dwars gezet kan worden zal niet eerder komen dan bij de tussentijdse verkiezingen van het Huis van Afgevaardigden. Maar ook dat zal niet makkelijk worden, door het hevige gerrymandering door de Republikeinen dat op staatsniveau heeft plaatsgevonden de afgelopen jaren.