Dit zijn de Palestijnse kinderen vermoord door de bezetter in 2016

Voor Palestijnse kinderen was 2016 het dodelijkste van de voorbije tien jaar. Met 35 maken zij één derde uit van de 105 Palestijnen, die vermoord zijn door de Israëlische bezetter van de Westelijke Jordaanoever en Gaza. In datzelfde jaar werden twee Israëlische burgers en één kind vermoord door Palestijnen.

Volgens de versie van de Israëlische bezettingstroepen werden in 2016 35 kinderen zonder één uitzondering gedood tijdens incidenten waarbij zij soldaten zouden hebben bedreigd met messen, meestal aan een van de honderden checkpoints in bezet gebied. Bij geen enkel van die incidenten werd een Israëlisch burger gedood of ernstig verwond, in slechts vier gevallen liepen Israëlische soldaten/politeagenten/privé-veiligheidsagenten lichte verwondingen op.

Volgens Amnesty International zijn er voldoende aanwijzingen dat in de overgrote meerderheid van deze feiten nooit enige poging tot aanval werd gepleegd door de slachtoffers en dat er meerdere malen zelfs sprake was van standrechtelijke executies1. Kinderen werden vermoord terwijl ze op weg waren naar school, naar het zwembad of een sportactiviteit of in de rij stonden aan een of andere checkpoint. Een aantal werd gedood terwijl zij niet-gewelddadig protesteerden tegen de bezetting.

Volgens de Palestijnse afdeling van de organisatie Defense for Children International (DCI) werd in 2016 in geen enkel van deze 35 gevallen overgegaan tot een gerechtelijk onderzoek of een inbeschuldigingstelling. DCI-directeur Ayed Abu Eqtaish ziet een systeem in deze statistieken: “Intentionele dodelijke kracht wordt blijkbaar routineus toegepast door de Israëlische strijdkrachten, ook wanneer dat niet te rechtvaardigen valt, zonder enige verantwoording, waarbij meer en meer kinderen risico lopen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be