Dion Pluis

Hij was er niet meer , afgelopen zondagochtend . En ik had hem zelfs al een naam gegeven “Dion Pluis“. Net als een andere “Dion “ was hij corpulent en had halflang haar, dus de naam was zo logisch dat er niet eens over na gedacht hoefde te worden…

Ik had “Dion Pluis “ de vorige zaterdag voor het eerst gezien, een beetje onwennig zat hij samen met zijn wilde soortgenoten gras te eten naast de grote vijver in het Haagse Zuiderpark. Dat het “vrije leven” iets nieuws voor hem was bleek duidelijk uit zijn gedrag. Terwijl zijn wilde soortgenoten onmiddellijk onder de naastgelegen bosjes verdwenen terwijl ik dichterbij kwam, ging “Dion Pluis” rustig door met het gras eten . Helaas had ik noch mijn camera noch mijn mobiel bij me, maar konijnen in het park vind je meestal op dezelfde plekken en aangezien ik in de weekenden elke morgen vroeg met mijn zoontje de speelplaatsen in het park langs ga nam ik me voor de volgende dag mijn camera mee te nemen.

 

De genetische diversiteit van de konijnenpopulatie in de Haagse duinen en parken neemt zo rond het begin van de vakantie op mysterieuze wijze toe, waar de rest van het jaar konijnen een grijsbruinig kleurtje hebben en de oortjes fier overeind staan wordt je pad in de eerste weken van de vakantie plotseling gekruist door een haast multiculturele variëteit in velletjes en oortjes, zwart, zwart-wit, bruin, gevlekt, wit, kortoor, langoor, hangoor, alles passeert de revue. De enige vertegenwoordigers van konijnse diversiteit die opvallend ontbreken zijn de grote vleesrassen .

In tegenstelling tot Joden mogen Moslims wél konijn eten, bij de meeste halal slagers zijn ze dan ook het hele jaar door beschikbaar, maar díé konijnen zijn dan allemaal wél groter dan de konijnen die ik zo van hun “vrijheid“ zie “genieten”, deze vallen in het algemeen eerder onder de klassering “dwerg“. Indien een Moslim al konijnen houdt is dat buiten in een kooi, niet als “binnen-huisdier “ .

Als het vakantie wordt is het natuurlijk problematisch voor Henk en Ingrid om voor Flappie c.q. Nijntje van Sjonnie en Anita een logeeradres te vinden. Eventuele broers of zusters gaan zelf op vakantie en oma Mien zit een 24uurs luier te vullen in een van de prachtige gecommercialiseerde verzorgingstehuizen die Den Haag rijk is, en daar zijn huisdieren überhaupt niet toegestaan…

Wanneer je dan in de zo door Dhr. De Mos gewaardeerde wijk Morgenstond woont wuiven de bomen van de oplossing, namelijk “vrijlaten in het Zuiderpark“ je altijd toe.

Achmed en Khadija hebben dat probleem niet. De naamloze vleeskonijnen zullen de tijd dat die familie weg is in de vriezer doorbrengen…

Er zijn verschillende scenario’s te bedenken wat er met Dion Pluis gebeurd is. Het meest onwaarschijnlijke is dat de mensen van knaagdierenopvang “Het Knagertje“ zich over hem ontfermd hebben, Dion bevond zich in het midden van het park , “Het Knagertje “ enkele kilometers ten oosten van het park, als men al op “achtergelaten-konijnen-jacht“ gaat heeft men er in dit seizoen al een busje vol te pakken aan de oostzijde van het park.

Het is waarschijnlijker dat een van de jonge vossen die in het Zuiderpark wonen in “Dion Pluis“ een prima maaltje heeft gevonden. Indien Henk en Ingrid een hond hebben zal “Dion Pluis” vermoed hebben dat Tarzan op hem afkwam tot het moment dat de vossenkaken zich rond zijn pluizige nek sloten . Een andere bedreiging voor met “vrijheid” onervaren konijntjes in het park zijn de kraaien, die pikken eerst de oogjes uit om daarna met een groep zich aan het stervende konijntje te goed te doen….

Ik had zo rond deze tijd eigenlijk wel een oproep aan de Henken en Ingrids van Nederland van de dierenvrienden Gaus en De Mos verwacht om tijdig voor oplossingen voor hun huisdieren te zorgen, maar die hebben zich natuurlijk al zo ingespannen met de dood van halal geslachte dieren dat er geen energie meer over is om zich met de dood van “vrijgelaten” huisdieren bezig te houden… daarnaast het zijn de huisdieren van Henk en Ingrid, en kritiek daarop levert je geen stemmen op….