Diederik Samsom, zeker nu

Collage: @Allochtoons
Collage: @Allochtoons
Nee, maar Mark Rutte had dus (toch) wel spijt van die 1000 euro die hij beloofde om nog wat extra stemmen binnen te halen, maar waarmee hij nooit over de brug is gekomen. Nu stem je als VVD-fan op een partij die egocentrische zelfverrijking als belangrijkste element van haar ideologie heeft, dus ik vind dat je daar niet al teveel over moet zeiken als VVD-stemmer. Niet leuk, maar soit. Dóórpakken, dat is het motto van de VVD toch, en nu dóórpakken, zoals je dat ook in je roeiclubs hebt geleerd. Oh nee, dat geldt alleen voor de welgestelde VVD’ers, en niet voor die verwarden met slechts een gemiddeld inkomen die er ook op stemmen.

De PvdA daarentegen pretendeert nog steeds een sociaalvoelende partij te zijn, en doet dat op bewonderingswaardige wijze. In die zin dat ze dat presteren zonder voortdurend in hysterisch geschater uit te barsten.

Het grootste probleem van Samsom blijkt echter volgens hemzelf te zijn dat hij de fractie verwaarloosd heeft.

Welnu, Diederik, het belangrijkste met betrekking tot die fractie waar het de kiezer betreft zal zijn of jij er weer deel van uit gaat maken. En als het antwoord daarop ‘nee’  is, zal dat een marginaal grotere kans opleveren voor de PvdA om boven de tien zetels uit te komen.

Kijk, wat de strategische PvdA-stemmer in 2012 nu juist níet wou, was dat de VVD in de regering kwam.

Wat ze al helemáál niet wilden was dat de PvdA de JSF er alsnog door zou jassen, de crypto-PVV’er Fred Teeven eindeloos de hand boven het hoofd zouden houden bij alle misdadige incidenten die plaatsvonden met betrekking tot het immigratiebeleid (Dolmatov, Cheikh Bah), totdat hij dan uiteindelijk zelf opkraste samen met Ivo Opstelten vanwege een van zijn vele schimmige feitjes uit zijn justitieverleden als Officier. Misschien dat de PvdA daar op de achtergrond aan meegewerkt heeft, maar dat zullen we nooit weten.

Het is werkelijk bewonderingswaardig hoe rechts politiek Nederland steeds weer de allerergste dingen met en onder verantwoordelijkheid van – veronderstelde – linkse politici heeft weten te bewerkstelligen. Het begon gelijk al na de oprichting van de PvdA, vlak na de oorlog. Drees maakte deel uit van het eerste kabinet waaronder politionele acties plaatsvonden, en was premier van het kabinet waaronder de tweede serie plaatsvond. Onbegrijpelijk, van een destijds toch nog veel socialistischere PvdA.

In de jaren negentig sloopte Wim Kok vervolgens de WAO in samenwerking met het CDA, na aanvankelijk gezegd te hebben dat hij dat niet mee zou maken. Ok, er zijn wel wat scherpe randen van afgehaald door de PvdA, maar toch. Het is een smet die vooral aan zijn blazoen is blijven kleven.

De strenge Vreemdelingenwet is destijds door Job Cohen ingevoerd, ondanks de framing van domrechts Nederland als zou hij de grote immigrantenkuffelaar uit de Nederlandse geschiedenis zijn.

Maar wat de afgelopen regeringsperiode betref is de puinhoop die Martin van Rijn van de PGB heeft gemaakt – een voorziening die om te beginnen al een gevolg is van de door neo-liberaal Nederland heilig verklaarde privatiseringen – misschien nog wel erger, met grotere gevolgen voor grotere delen van de bevolking. Het dieptepunt is naar mijn mening echter de invoering van dwangarbeid door bijstandsgerechtigden geweest, onder verantwoordelijkheid van die voorheen toch zo sociaalvoelend lijkende Jetta Klijnsma.

Kortom, ook deze regeringsperiode zijn er weer een paar neo-liberale wapenfeiten van deze zogenaamde sociaal-democratische partij bijgekomen die niet licht vergeten zullen worden.

Hoe Diederik Samsom, die tijdens de verkiezingscampagne van 2012 de SP zo ongeveer links inhaalde, dit allemaal denkt te kunnen verantwoorden is op dit moment nog niet bekend.