Die Gouden Koets sleept een rotte geschiedenis met zich mee

Afgelopen zaterdag demonstreerden zo’n vijftig mensen (op het hoogtepunt rond de honderd) tegen het gebruik van de Gouden Koets. Die moet met racistische panelen en al naar het museum. De sfeer was zeer strijdbaar en de sprekers maakten glashelder wat er mis is met die koets. Een van die sprekers was Marjan Boelsma. Hier haar verhaal.

Die Gouden Koets sleept een rotte geschiedenis met zich mee…

Nog elke dag wordt de prijs van het verworven goud betaald met zwarte mensenlevens en het leven van mensen van kleur.

Om onze situatie van vandaag te begrijpen moeten we ons verleden onder ogen durven zien. Dan durven we empathie voor het leed van de vluchtelingen te koppelen aan “kolonialisme en de vele manieren waarop het noordelijk deel van de wereld de rest van de wereld heeft vernietigd”, zoals sososno, in Discontenti, het ondubbelzinnig noemt.

Elke dag wordt het moeilijker onze ogen te sluiten en doof te blijven voor de gevolgen van onze koloniale en slavernijgeschiedenis. Een geschiedenis getekend door gewelddadige landroof en bezetting, opiumhandel en handel in tot slaaf gemaakte mensen. De basis voor de welvaart van het westen, de huidige neo-koloniale verhoudingen, wit privilege, witte dominantie, witte medeplichtigheid. En racisme; niet zomaar een vooroordeel, maar een systeem van onderdrukking en onderwerping.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak